Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja

Bošnjaković sa srbijanskom kolegicom razgovarao o rješavanju otvorenih pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primio je u srijedu izaslanstvo srpskog Ministarstva pravosuđa predvođeno ministricom Nelom Kuburović, a na sastaknu je, kako je istaknuto, "obostrano potvrđena otvorenost za konstruktivnu suradnju i predanost zajedničkom radu s ciljem rješavanja otvorenih pitanja u području pravosuđa".

"Tomu je potvrda i činjenica kako se radi o ponovnom bilateralnom susretu ministra Bošnjakovića i ministrice Kuburović nakon prethodnog sastanka koji je održan u ožujku 2018. godine u Beogradu", priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte i ovo Dražen Bošnjaković trakavica se nastavlja Bošnjaković odbrusio Milanoviću: "Spor oko imenovanja predsjednika Vrhovnog suda nema puno smisla, priča je neracionalna" Dražen Bošnjaković i Mislav Bago - 2 OPORBA PUNA KRITIKA Sabor raspravlja o stanju u pravosuđu, Bošnjaković: ''Prošle je godine pravosuđe zaprimilo milijun i 290 tisuća predmeta''

Vezano za rad mješovitog Povjerenstva s ciljem sklapanja Ugovora o kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina obje su strane, kako je priopćeno, "suglasne da je ostvaren konkretan napredak te je s ciljem unapređivanja daljnjeg rada potvrđen novi sastanak mješovitog Povjerenstva kako bi se intenzivirale aktivnosti na konačnom definiranju svih preostalih aspekata budućeg Ugovora do ljeta ove godine".

U kontekstu istinske obostrane otvorenosti za jačanje suradnje i rješavanje ovog pitanja dogovoren je i nastavak rada drugog mješovitog Povjerenstva za razmjenu popisa osoba optuženih i osuđenih za kaznena djela ratnih zločina.

"Strane su suglasne da se moraju potpuno ažurirati svi popisi obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka te je dogovoren nastavak aktivnosti u tom cilju. Također, ministri su se dogovorili da se u rad te Komisije uključe i predstavnici državnog odvjetništva obiju država kako bi se intenzivirala neposredna suradnja u cilju sigurnosti građana obiju država", ističe se u priopćenju.

Dodaju i da su u duhu atmosfere međusobnog uvažavanja i suradnje razmijenjena su mišljenja i o drugim temama u domeni pravosuđa.

To su, među ostalim, mogućnosti izmjene i dopune postojećih bilateralnih ugovora kako bi se ostvarila neposredna suradnja između pravosudnih tijela u cilju ubrzanja postupaka, ali i pristupni pregovori Srbije s EU u Poglavlju 23.

"Bitnim elementom suradnje prepoznata je suradnja dviju država i dvaju pravosuđa kroz prijenos hrvatskih znanja i iskustava prema tijelima i institucijama Republike Srbije vezano za EU integracijski i pregovarački ciklus koji je već prošla RH. Potvrđen je doprinos hrvatskih stručnjaka u vidu potpore i stručne pomoći koja je do sada pružena Republici Srbiji tokom EU pregovora te obostrana želja da se takva suradnja nastavi i dalje", navodi se u priopćenju.

Teme zaštite manjina, dodaju, dotaknute su razmjenom mišljenja o pravnom okviru za zapošljavanje manjina u dvama pravosuđima, a obje strane su izložile svoja ustavna i zakonska rješenja za zastupljenost manjina u državnim institucijama i pravosuđu te praktične aspekte provedbe prava manjina na zapošljavanje u tijelima pravosuđa.

“Sastanak je prošao u prijateljskom ozračju – stav je obiju strana da postoji jasan napredak u pogledu rješavanja otvorenih pitanja te otvorenost da se u neposredno predstojećem periodu definira precizan pravni okvir za buduće bilateralne odnose u pravosuđu”, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. 

Prošlogodišnjom suradnjom nije "prezadovoljan"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je rekao kako nije "prezadovoljan" suradnjom dvaju ministarstva unazad godinu dana te da nisu razgovarali o ratnoj odšteti. 

Bošnjaković je ponovio kako su tijekom sastanka u Srbiji s tamošnjim ministarstvom pravosuđa prije gotovo godinu dana definirali određene ciljeve te kako su u srijedu "ocijenili gdje su i kako će dalje".

"Ne mogu reći da sam prezadovoljan s time kako su stvari funkcionirale u ovih godinu dana, ali tada smo formirali dva povjerenstva, jedno je trebalo raditi na utvrđivanju međudržavnog ugovora za procesuiranje ratnih zločina, a drugo o razmjeni podataka o osobama nad kojima se vode kazneni postupci li su osuđeni. Povjerenstva jesu radila, ne možemo reći da nisu, ali nisu došli do prijedloga", izjavio je ministar.

Dodao je da im je Srbija dostavila popis od 70-ak imena ljudi iz Hrvatske koje tereti, ali da nisu dobili potpuni popis jer imaju tehničkih problema s prikupljanjem podataka. Hrvatska je pak Srbiji poslala popis od 1300 imena.

Slučaj "Daruvarac"

Novinare je zanimao i ministrov komentar na mogućnost ukidanja presude Darko Kovačeviću Daruvarcu zbog proceduralne pogreške sutkinje Općinskog suda u Zadru Mitre Meštrović prilikom izricanja presude.

''Presudu nisam vidio, niti sam upućen u taj predmet. Nadležni sud će ocijeniti je li bilo pogrešaka, a napominjem kako postoji i institut ispravaka'', komentirao je.

Upitan je li nepravomoćna presuda bivšem branitelju Zoranu Ercegu verbalni delikt, budući je on zbog izazivanja incidenta 10. prosinca prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu osuđen na 15 dana zatvora uvjetno na godnu dana te mu je na godinu dana zabranjen prilaz spomeniku, Bošnjaković je kazao da kao dio izvršene vlasti ne može komentirati nepravomoćne presude. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene