Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESTALI I RATNI ZLOČINI

Sastanak na vrhu od kojeg mnogi puno očekuju: "Mislim da nema važnijeg posla od ovog"

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (Foto: Dnevnik.hr)
Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministri pravosuđa Hrvatske i Srbije nakon gotovo godinu dana ponovno će se sastati. Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović stiže u Zagreb. Obitelji nestalih očekuju pomak u suradnji dviju država, a ključno je i što će poduzeti vezano za problem procesuiranja ratnih zločina.

Prije punih godinu dana Aleksandar Vučić u Hrvatsku je donosio matične knjige i podatke o nestalima. Obitelji nestalih uskoro su ga posjetile u Beogradu.

Pročitajte i ovo Obilježavanje operacije Bljesak dogodilo se na današnji dan Munjevita akcija Bljesak: Za manje od 32 sata hrvatski vojnici oslobodili su zapadnu Slavoniju, odmazda je bila krvava Policijski auto Dobre vijesti Sretan kraj potrage: Nestali 26-godišnjak vratio se kući živ i zdrav

"Rekao je da će se zauzeti i da ćemo u roku desetak dana biti obaviješteni što je napravio. Međutim, evo prošlo je godinu dana, a mi kao udruge ništa nismo obaviješteni o tome'', rekla je Manda Patko iz udruge ''Vukovarske majke''.

Nema velikih očekivanja od sutrašnjeg posjeta srbijanske ministrice pravde Zagrebu. "Mi bi najviše voljeli da donese barem 10 protokola gdje su grobišta naših najmilijih da možemo i mi njih sahraniti i da imamo gdje svijeću zapaliti'', dodaje Patko.

I predsjednici dviju država imenovali su svoje povjerenike za nestale. Izaslanik Aleksandra Vučića kaže ono što su započeli nisu uspjeli dovršiti.

"Nemoguće je raditi ovaj posao jednostrano"

"Ozbiljno ignoriranje uloge izaslanika od strane hrvatskog Ureda za nestale i zatočene Stjepana Sučića. Ovaj posao je nemoguće raditi jednostrano, nemoguće je raditi bez direktne suradnje'', kaže Veran Matić.

Povjerenik hrvatske predsjednice Ivica Vrkić ne želi pred kamere. Upućuje nas na Upravu za zatočene i nestale, no Stjepan Sučić tek poručuje da nije u Zagrebu. I ministri Tomo Medved i Dražen Bošnjaković su bez komentara.

O sutrašnjem susretu u Ministarstvu pravosuđa šute. Ne žele otkriti ni koje su teme sastanka. Neslužbeno doznajemo da je među ostalim riječ o nastavku razgovora o problemu procesuiranja ratnih zločina. I u Ministarstvu branitelja ne žele govoriti što su poduzeli vezano za pitanje nestalih i zatočenih. Tek poručuju žele prvo čuti što će sutra reći ministrica pravde Srbije.

Očekivanja ima i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava: ''Stav Hrvatske treba biti jasan, to je da za ratne zločine počinjene nad građanima republike Hrvatske na teritoriju RH treba suditi hrvatsko pravosuđe i nitko drugi.''

Da je rad na istraživanju ratnih zločina pojačan, tvrde u MUP-u. Prošle su godine evidentirali 33 kaznena djela, osnovali radnu skupinu za Ovčaru.

"Tako su već tijekom siječnja ove godine obavili više od 100 razgovora sa članovima obitelji budući da smatramo krucijalnim utvrđivanje svih činjenica vezano za ratne zločine počinjene u Vukovaru", kaže Marina Mandić iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Nestali su - poručuje Veran Matić zajednička obveza: "Mislim da nema važnijeg posla od ovog i nisu to velike brojke, to je sasvim dovoljno posvećenih 10 s jedne strane i 10 s druge strane i da se dobije četiri godine i mislim da bi 90 posto ovih slučajeva uspeli riješiti"

Predlaže i da se uključe premijeri dviju država te da se donese zajednički akcijski plan.

Zašto nisu zadani nikakvi rokovi?

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Ljiljanom Alvir, predsjednicom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Prošlih godinu dana kao da su se institucije malo probudile, no, ima li ikakvog rezultata? Koliko je nestalih pronađeno?

Konkretnih rezultata nema. Dvije hrvatske obitelji, koliko znam, su pokopale posmrtne ostatke svojih najmilijih, ali isključivo zahvaljujući institucijama RH i radu na terenu. Što se tiče druge strane, mi smo danas kao udruga uputili predsjedniku Aleksandru Vučiću pismo, podsjetnik na njegova obećanja od prije godinu dana i konstataciju da se ništa nije pomaknulo i da on kao predsjednik Srbije nije napravio ono što je rekao da može i hoće.

Znamo da su informacije koje su stigle iz Srbije kao nekakva dobra volja, ali nisu polučili nikakve rezultate. Situacija i prilike u kojoj se nalaze Srbija su neka opravdanja za to da se ne čini ništa. Gospodin Veran Matić kojeg je on imenovao za posebnog izaslanika za pitanje nestalih osoba je bio ovdje u Hrvatskoj i razgovarali smo s njim.

Međutim, nismo vidjeli da je to na tragu istinskog rješavanja pitanja nestalih. Ne mislim na njega kao osobu, nego se u biti on postavio u ulogu ustrojavanja svih onih koji se bave pitanjem nestalih osoba kako na području Srbije tako i na neki način je sebi kroz intervjue dao sebi pravo da to radi i u RH da bi opet spomenuo i nekakvu zajedničku koordinaciju. Znamo kroz sve ove godine da postoje službena tijela u RH koja godinama rade na tome, koja su dala rezultate i ukoliko Srbija želi, može intenzivirati suradnju i pitanje nestalih će se sigurno pomaknuti.

Tko je formalni koordinator, zapinje li u toj koordinaciji preko Uprave za nestale Ministarstva branitelja?

Koordinator kao koordinator nije ni potreban. RH ima instituciju nadležnu za rješavanje pitanja nestalih osoba, to je uprava za zatočene i nestale. I Srbija ima komisiju za nestale. Potpisani su brojni sporazumi do sada, a radi se i na novom sporazumu i na izmjeni onog postojećeg, novog koji bi bio puno operativniji.

Jesu li zadani neki rokovi?

Nisu zadani rokovi. Postoji međunarodna komisija za nestale osobe koja na neki način radi monitoring cijelog ovog procesa. RH je potpisala okvirni plan u sklopu berlinskog procesa vezanog za nestale osobe sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH, Kosovom i taj okvirni plan bi trebao postaviti nekakve rokove. Ali u ovom trenutku je pitanje političke volje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene