Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKORO STIŽU NASLJEDNICI

Plenković zahvalio trojici ministara i natuknuo nešto zanimljivo: ''Nadam se da će biti prigode...''

Premijer Andrej Plenković na kraju redovite sjednice Vlade zahvalio je trojici članova svojega tima u odlasku - Josipu Aladroviću, Borisu Miloševiću i Tomislavu Ćorići - na njihovu doprinosu koji su dali u radu Vlade, izrazivši nadu da će ponovno surađivati.

''Želim zahvaliti, s obzirom na to da je ovo zadnja sjednica Vlade za potpredsjednika Borisa Miloševića, ministra Josipa Aladrovića i ministra Tomislava Ćorića, njima na doprinosu u radu Vlade. Nadam se da će biti prigode da ponovno surađujemo, a možda čak i u istom svojstvu. Hvala vam lijepa", kazao je premijer Andrej Plenković na kraju redovite sjednice Vlade.

Premijer je tako i službeno napokon potvrdio da iz Vlade odlaze potpredsjednik Boris Milošević, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plenkovićev potez Ovaj tjedan bi trebala biti potvrđena tri nova ministra u Vladi. U zadnji čas iskrsnulo novo ime
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZVJEŠTAJ ZA 2021. Objavljen dokument od kojega bi Andreja Plenkovića mogla zaboljeti glava

A da se tom trojcu, što se i očekivalo, sprema odlazak, premijer, koji je do zadnjeg trena odbijao reći o kome se radi unatoč svim medijskim nagađanjima koja traju već tjednima, dao je naslutiti danas već u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade. 

''Zahvaljujem ministru Josipu Aladroviću koji je bio na čelu pregovora sa sindikatima tijekom četiri i pol mjeseca'', istaknuo je Plenković podsjetivši da je dan ranije postignut dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi.



Istaknuo je da će plaća zaposlenima u javnim i državnim službama porasti za četiri posto od 1. svibnja, a novi pregovori uslijedit će početkom jeseni.

''Dogovorili smo se i o povećanju troška za prijevoz na 1,35 kunu po kilometru, plus korektivni mezanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva. Poslali smo poruku da smo u stanju postići kvalitetan kompromis'', istaknuo je Plenković i podsjetio da je prosječna plaća od listopada 2016. do sada u Hrvatskoj porasla za 1810 kuna na 7452 kuna, odnosno 32 posto: ''Sada smo na 5,5 godina mandata Vlade. Sedam godina prije nas plaća je rasla sedam posto. Podigli smo i minimalnu plaću u zadnjih pet godine s 330 na 500 eura, za 50 posto'', pohvalio se premijer.



''Danas je vrlo važna sjednica Vlade jer usvajamo Nacionalni program reformi za ovu godinu te Program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2025. godine. Reći ću samo da smo pripremili Plan na tragu lanjskog dokumeta i on se bazira upravo na Nacionalnom planu oporavka i otpornosti'', istaknuo je Plenković.

''Program konvergencije je također jako važan, a s obzirom na okolnosti i trendove, globalne, koji se reflektiraju i na Hrvatsku očekujemo rast BDP-a. Nastavit ćemo politiku odgovornog upravljanja financijama. Naša politika je usmjerena da se učine maksimalni napori da se smanje inflatorni pritisci'', dodao je.

Očekivani realni rast BDP-a u 2022. je tri posto

U 2022. godini Vlada očekuje realni rast BDP-a od tri posto, koji će pratiti rast od 4,4 posto u 2023., potom od 2,7 posto u 2024. te od 2,5 posto u 2025. godini.

Očekuje se postupno smanjivanje proračunskog manjka i to s 2,8 posto BDP-a u 2022. na 1,6 posto u 2023. i 2024. te 1,2 posto BDP-a u 2025. godini.

Javni dug bi prema projekcijama iz programa konvergencije trebao pasti sa 79,8 BDP-a u 2021. na 76,2 posto u 2022., te na 71,7 posto u 2023., potom na 68,9 posto u 2024. te na 66,9 posto u 2025. godini.

Inflaciju Vlada procjenjuje na 7,8 posto, da bi u idućim godinama stopa inflacije bila osjetno niža (u 2023. 3,7 posto, i u 2024. 2,5 posto).



Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te Prijedlog zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.

''Zakon o euru je dotjeran, dorađene su finese'', istaknuo je Plenković  i podsjetio da je plan uvesti euro 1. siječnja 2023. godine, a pozdravio je opet i pobjednike izbora u Sloveniji i Francuskoj te podsjetio da je obilježen i Dan planeta Zemlje, a klimatska kriza je važno pitanje.

''
Želim zahvaliti ministru Tomislavu Ćoriću na svemu što je poduzeo po ovom pitanju koje je važno i koje posebno shvaćaju mlade generacije kojima je to tema broj jedan''.

Podsjetio je i da su prošli tjedan obilježene ''tamne stranice povijesti'' vezano uz obilježavanje proboja logoraša iz Jasenovca, a zahvalio je i potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću na učinjenom nakon što je iznio podatke o dosadašnjem tijeku procesa obnove.

Kad će novi ministri?

Sastanak stranaka vladajuće većine zakazan je za 14 sati u Banskim dvorima, a potom se očekuje i Plenkovićeva objava tko će biti nasljednici trojice ministara, a koji bi u petak trebali biti potvrđeni u Saboru.

Pročitajte i ovo Mislav Bago Analiza Mislava Bage Što je s onim ministrima koji su "ispali" iz rekonstrukcije Vlade? Pogledajte što su dosad sve napravili - ili nisu

Prema neslužbenim informacijama, saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga trebala bi postati novom potpredsjednicom Vlade umjesto Borisa Miloševića, a kao novi ministri u Vladu bi trebali doći i Marin Piletić u Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike umjesto Josipa Aladrovića te Davor Filipović u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja umjesto Tomislava Ćorića. Upravo je potonji uoči sjednice Vlade potvrdio da umjesto njega u Vladu ulazi Filipović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene