Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje plaća

Plenković nakon novog kruga pregovora sa sindikatima: "Postignut je dogovor, diže se i osnovica za četiri posto"

Završen je novi krug pregovora Vlade i sindikata o povećanju osnovice plaća u javnim i državnim službama i naknadi za prijevoz. Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je postignut dogovor u kojem su zadovoljni i iz sindikata.

Do sada 13 pokušaja pregovora nije urodilo plodom. Sindikati traže povećanje osnovice od 4 posto, a zadnja ponuda Vlade je bila 2 posto. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Plenković je rekao da je postignut dogovor sa sindikatima nakon zadnjeg sastanka. "Učvrstili smo međusobno povjerenje", istaknuo je premijer i rekao da je napravljen velik iskorak. "Osnovica se nije dizala, mi smo kroz dijalog i zajedničke dogovore u okvirima dignuli osnovice na 18,31 posto", rekao je Plenković.

Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za prvi tjedan rujna.

"Prvo - povećan je iznos sredstava za sistematske preglede na 1200 kuna, povećanje troška za prijevoz je dosad bio 1 kunu, sada ide na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva", naveo je Plenković i istaknuo da je kroz kompromis od 1. svibnja i dizanje osnovice za četiri posto. "Idemo u rebalans", rekao je Plenković.

Priznao je da je bilo teško doći do rješenja prije rebalansa. "Prijevoz bi koštao manje od 100 milijuna kuna za sedam mjeseci. Trošak sistematskog pregleda je 175 milijuna kuna", dodao je Plenković.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su inzistirali da Plenković bude na sastanku. "Svi su uvidjeli da sindikati ne mogu odstupiti od svojih zahtjeva, kompromis je postignut da raste osnovica prvog svibnja, ne prvog travnja", rekla je Šprem i dodala da će nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i sindikat učitelja provesti referendum.

"Ponuda je bila 2+2, nismo mogli biti zadovoljni, ali premijer voli win-win poziciju pa je nakon razgovora došlo do pomaka", rekla je Šprem i dodala da joj je drago da su bili "mudri i pametni" kada su pozvali Plenkovića.

Rekla je da su zadovoljni pitanjem kolektivnog ugovora. "To je sigurnost svih zaposlenih u javnom sektoru", istaknula je Šprem. Očekuje se potpisivanje u petak. Pitanje materijalnih prava očekuju ujesen.

Šprem je rekla da sigurno neće dozvoliti smanjenje rada i kupovne moći zaposlenika. "Nitko ne kaže da mora biti 2+2, može biti i četiri, sve što će ovisiti o ekonomskim pokazateljima. Nitko ne zna ni što će biti sutra", rekla je Šprem.

Ističe da nisu razgovarali o štrajku ukoliko ne bi došlo do dogovora s premijerom.

"Volio bih da smo postigli više, ali radi se o globalnoj politici", rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

"Kasno sam se sjetio... Inflantornim dodatkom bi se isplaćivao svakom zaposleniku jednako. To bi bilo najpoštenije", priznaje Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata MUP-a i dodao je da se ljuti na sebe.

"Milanović je patološki lažljivac"

Plenković je rekao da mu djeluje kao da je "karijes naručio novinarsko pitanje" o MIlanoviću. "Očito koristi svaku prigodu da nastavi s perfidnim osmišljenim laganjem. Pokriva se od supstance teme, vidi se da je duboko uvučen u orkestar oko pisma heroja i generala. Drugo, nastoji izmisliti lažne teze koje smo navodno rekli Medved, ja ili bilo tko drugi iz HDZ-a kako bi stvorio u medijima dojam da je netko rekao od nas protiv generala Domovinskog rata", prokomentirao je Plenković Milanovića.

"Netko je tko je pun gnoja, u smislu karaktera. Znate što je gnoj. Nastojio baciti tezu o udbašima. Na mene, mog pokojnog oca koji je nedavno preminuo. Imamo trovača koji je anomalija političkog sustava. Umjesto da brine o skladu institucija, njegov jedini cilj je unositi razdor i patološki lagati", kazao je Plenković o Milanoviću.

Kaže da je cijela priča oko pomilovanja generala izmišljena. Istaknuo je da je važno da javnost shvati da pokrivanje generalima, fabriciranje sukoba između generala i HDZ-a, projicirati udbu na druge. "Ovdje nema afekta, tu se radi o želji da se minira HDZ i vlada", rekao je Plenković.

"Neka blokira odmah na NATO samitu, ako je frajer. Čovjek koji guli grlo na predizbornim skupinama Željka Komšića, odjedanput je postao veliki zagovornik prava Hrvata za razliku od nas koji to držimo kontinuirano na dnevnom redu", rekao je Plenković o Milanovićevoj izjavi da ulazak Finske i Švedske u NATO uvjetuje izbornim zakonom u BiH.

"Biram Hrvatsku je mjera koja je najuspješnija aktivne politike zapošljavanja", rekao je premijer i istaknuo da vjeruje da će dio ljudi doći izvana i dobiti potporu ako se vrate u Hrvatsku.

Kaže da je čudo što su novinari otkrili nove moguće zamjene ministara nakon što je novinarka upitala da potvrdi da će nova potpredsjednica Vlade iz SDSS-ove kvote biti potpredsjednica stranke Anja Šimpraga umjesto sadašnjeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

Više o komentiranju Milanovića pogledajte OVDJE.

"Očekujemo pomak"

"Očekivanja kao i naši zahtjevi su poznati. Očekujemo da će premijer napraviti ono što mi nismo uspjeli u 13 naših sastanaka. Što znači da će se izaći u susret zahtjevima sindikata jer su oni vrlo umjereni prikladni ovom vremenu s puno razumijevanja za situaciju i zato očekujemo da ćemo danas izaći s bijelim dimom", rekao je uoči sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

"Očekujemo pomak u odnosu na zadnji put. O tome koliki pomak, neću govoriti, neću kalkulirati neću nagađati. Danas nakon sastanka ćete čuti", dodao je Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata MUP-a.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plenkovićev potez Ovaj tjedan bi trebala biti potvrđena tri nova ministra u Vladi. U zadnji čas iskrsnulo novo ime

Na 14. krug pregovora o osnovici plaća za javne i državne službenike došli su ministri Josip Aladrović, Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić, Davor Božinović i Ivan Malenica. Sastanak je počeo nešto iza 13 sati, a uskoro bi se trebao pridružiti i premijer.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene