Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak tenzija

Novi skandal: Finski ministar zvao Grlića Radmana nakon Milanovićeve izjave o Finskoj i Švedskoj

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak da Finska i Švedska ne mogu ući u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH. Nedugo zatim oglasilo se finsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto nazvao je svojeg hrvatskog kolegu Gordana Grlića Radmana u vezi s ulaskom Finske u NATO savez.

"Dobra rasprava s mojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. Potvrdio je da Hrvatska podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i ako Finska odluči podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, hrvatska vlada i parlament bit će za njezin ulazak", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Finske na Twitteru.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović u utorak je rekao da Finska i Švedska ne mogu ući u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

"Ići korak dalje i u to uvlačiti Finsku, koja je 50 kilometara od Sankt Petersburga. Mislim da je to opasno šarlatanstvo. Međutim, ne možemo reći - ne.

Nama je Finska važnija od Hrvatske i Hrvata u BiH, jel'. Što se mene tiče, nek' uđu u NATO, nek' pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko, ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona, dok se ne natjera Bakira Izetbegovića da promijene izborni zakon, Sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO", rekao je Milanović.

Ta izjava nije sjela premijeru Andreju Plenkoviću. "Neka on odmah blokira, kao netko tko sjedi na NATO samitima, zašto pušta Sabor da to učini kad je frajer", rekao je Plenković dodavši kako bi Milanović propustio tu temu na sastanku na vrhu u Madridu, a potom to tražio od parlamenta.

"Od nekoga tko se uopće nije brinuo o toj temi postao je veliki zagovornik prava Hrvata, za razliku od nas koji tu temu kontinuirano držimo na dnevnom redu", rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Donatorska zajednica nije NATO" Britanski ministar oružanih snaga o Trećem svjetskom ratu: "Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEMI NA BALTIKU Zaprijetili nuklearnim oružjem: Rusi reagirali na najavu Finske i Švedske da će se pridružiti NATO-u

Plenković je naglasio da je Vlada učinila sve za promjenu izbornog zakona "na najbolji mogući način, bez da se antagoniziraju oni s kojima se treba postići dogovor", dodavši da je Hrvatskoj u interesu da Hrvati opstanu u BiH te da obnove "savezništvo, partnerstvo i povjerenje" s Bošnjacima.

"U ovom trenutku mi se čini da bošnjačke političke stranke svjesno nisu htjele postići dogovor, a bile su jako blizu tome, i u Neumu i Sarajevu napravljeni su veliki napori", zaključio je Plenković.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene