Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koalicijski sastanak u 14 sati

Plenković predstavlja nove ministre: Ćorić potvrdio odlazak i svog nasljednika. Dolaze Šimpraga i Piletić?

Davor Filipović, Anja Šimpraga, Marin Piletić
Davor Filipović, Anja Šimpraga, Marin Piletić Foto: PIXELL
Premijer Plenković trebao bi nakon koalicijskog sastanka predstaviti nove članove Vlade. Puno se očekivalo od rekonstrukcije Vlade, no kako se čini, dolaze samo tri nova imena.

Premijer Plenković danas će predstaviti nove ministre i potpredsjednika Vlade. Iz Vlade su već ranije najavili da će premijer imena ministara, koje bi Sabor trebao potvrditi u petak, predstaviti nakon sastanka stranaka vladajuće većine, koji počinje u 14 sati u Banskim dvorima.

Iz Vlade odlaze dva ministra i potpredsjednik Vlade: Nagađa se o odlasku Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića, dok je Tomislav Ćorić u srijedu potvrdio da odlazi iz Vlade.

Također je potvrdio da na njegovo mjesto dolazi Davor Filipović. 

"Dojmovi su dobri, pet i pol sjajnih godina raznih iskustava. O gospodinu Filipoviću mogu reći sve najbolje, vjerujem da će entuzijazam, trud i energija koje će uložiti u svoj posao učiniti da da svoj doprinos u Vladi", rekao je Ćorić.

Nije želio potvrditi da odlazi u HNB. "O tom potom", kazao je. Upitan o svom radu, Ćorić je rekao da niti jednu odluku ne bi mijenjao.

Mediji nagađaju da bi saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga trebala postati novom potpredsjednicom Vlade, a kao novi ministar u Vladu, uz Filipovića, dolazi i Marin Piletić.

Šimpraga je u Sabor ušla na listi SDSS-a kao zamjena za Borisa Miloševića. USKOK je pokrenuo istragu protiv njega, a sumnjiči ga se da je poticao da se dio državnih potpora dodijeli tvrtkama u vlasništvu ljudi srpske nacionalne manjine.

Plenković će za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja predložiti Davora Filipovića, izvanrednog profesora na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na Katedri za organizaciju i menadžment.

Filipović je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, član je Nadzornog odbora Ine i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, a ostao je upamćen po osebujnim izjavama tijekom kampanje za prvog čovjeka Zagreba. 

Osvojio je tek oko 10 posto glasova na izborima. Plenković je za njegov rezultat na izborima optužio medije. Premijer je medije optuživao da su namjerno pogrešno govorili njegovo ime i namjerno ga zvali Damir. 

Pročitajte i ovo Vlada RH ČEKA SE SLUŽBENA POTVRDA Nakon obrata, nova imena u Vladi: Šimpraga, Filipović i Piletić trebali bi zamijeniti Miloševića, Ćorića i Aladrovića

Aktualni gradonačelnik Novske Marin Piletić trebao bi postati novi ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Piletić je profesor hrvatskog jezika i književnosti te povijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Češljanje računa, navika... Treba li uvesti sigurnosne provjere za ministre? Prema dosadašnjem iskustvu pomoć premijeru ne bi bila na odmet

Novska će tako morati na izbore i birati novog gradonačelnika, a za Piletića će se u Saboru morati naći zamjena. Još nije poznato je li ovo samo prvi dio rekonstrukcije Vlade ili konačna rekonstrukcija.  

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene