Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAĆENJE I KONTROLA CIJENA

Jesmo li uspješno završili prelazak na euro? EK objavila izvješće

Euro na bankomatu
Euro na bankomatu Foto: Igor Soban/Pixsell
Hrvatska je uspješno završila prelazak na euro i zadnja dva dana kada se moglo plaćati u eurima i kunama, gotovo sva, 89 posto gotovinskih plaćanja, obavljena su u eurima, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Komisija je provela istraživanje 13. i 14. siječnja, zadnja dva dana dvostrukog optjecaja, kada su se mogle upotrijebiti i kune i euri. Rezultati istraživanja pokazuju da je u ta dva dana 89 posto gotovinskih plaćanja u trgovinama obavljeno u eurima.

Potrošači su u gotovo svim transakcijama, 99 posto, dobili samo eure. Preko dvije trećine, 67 posto ispitanih hrvatskih građana, izjavilo je da sa sobom imaju samo novčanice eura, dok je 68 posto izjavilo da imaju samo kovanice eura.

Hrvatski maloprodajni sektor dobro se nosio s prelaskom i paralelnom uporabom dvije valute. Nisu prijavljeni veći redovi, čekanja ili problemi na blagajnama. Konverzija bankomata također se odvijala neometano, navodi Komisija.

Hrvatska nadležna tijela poduzimaju mjere u skladu s pravilima o uvođenju eura kako bi zaštitila potrošače i otklonila zabrinutost zbog nepoštenog povećanja cijena u razdoblju prelaska.

Pročitajte i ovo Poduzetnici (Foto: Getty Images) - 2 ŠTO ŽELE? Kako će euro utjecati na poduzetnike? Njih ne brine nova valuta, već izazov koji mnogi vide kao šansu

Dvostruki prikaz cijena u kunama i eurima postao je obvezan 5. rujna 2022. i primjenjivat će se do 31. prosinca 2023. godine, navodi Komisija. Uveden je kodeks poslovne etike kako bi se osigurala stabilnost cijena robe i usluga pomažući poduzećima da ispravno izračunaju i prikazuju cijene bez neopravdanih povećanja.

Pročitajte i ovo Kuna odlazi u povijest - 2 TRAMPA NA HRELIĆU Vrijedi li danas kuna, nakon što više ne vrijedi? Dnevnik Nove TV provjerio što se sve može dobiti za nevažeću valutu

Nacionalno inspekcijsko tijelo zaduženo je za praćenje i kontrolu cijena te može poduzeti odgovarajuće mjere u slučaju prekršaja, dodaje Komisija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene