Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napokon zima

Tko je kriv za probleme na autocesti? Vozači krive cestare, a oni njih: "Nije mi jasno kako je moglo doći do ovakvoga kaosa"

Aktualno Galerija Snijeg u Varaždinu - 6 Snijeg u Varaždinu - 6 Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX Nesreća na A6 - 2 Nesreća na A6 - 2 Foto: Damir Skomrlj / CROPIX/Cropix Nesreća na A6 - 4 Nesreća na A6 - 4 Foto: Damir Skomrlj / CROPIX/Cropix Nesreća na A6 - 3 Nesreća na A6 - 3 Foto: Damir Skomrlj / CROPIX/Cropix +19 Snijeg u Varaždinu - 1 Galerija 1/24 >>
U Hrvatsku ovaj tjedan napokon stiže prava zima, a snijega bi u gorju moglo pasti i do pola metra. Na cestama su teški vremenski uvjeti, a dogodile su se i brojne prometne nesreće.

Stigla je najavljena promjena vremena, a u nekim dijelovima Hrvatske stvara se novi snježni pokrivač. Na području Like i Gorskoga kotara snijeg otežava promet, a zbog loših uvjeta na autocestama događaju se i prometne nesreće.  

Više o tome provjerite OVDJE.

S Valentinom Crljenkom, voditeljom TJ Delnice, razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen. Gotovo sve prometnice su prohodne, izvijestio je Balen. "Već gotovo 15-ak, 20-ak godina koliko pratim stanje na cestama nije mi jasno kako je danas moglo doći do ovakvoga kaosa", istaknuo je Balen.

Crljenka su mnogi prozivali zbog lošeg stanja na cesti. Kazao je da je neizbježno da se vrijeme pogorša. "U zadnjih nekoliko godina imamo naglo pogoršanje vremena i to uzrokuje ovakve situacije", mišljenja je Crljenko. Prozvao je one koji idu na put bez zimske opreme i koji ne poštuju zabrane. "Prikoličari i tegljači nisu poštovali zabrane, nemaju tehničke uvjete da voze po takvom snijegu i tada naprave zastoj i spriječavaju rad zimske službe", kazao je Crljenko i istaknuo da su dežurni 0-24.

Snijeg zabijelio i ceste - 1 Valentin Crljenko - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Mi praktički čekamo kad će snijeg početi padati i odmah smo, istog momenta - na cesti", pojasnio je.

Što se tiče zabrane prometa za vozila, Crljenko kaže da pola sata prije obavijeste vozače i javnost kada će se dogoditi promjena vremena. "Problem je što vozači ne poštuju zabrane prikazane prometnim znakovima. Kada prođu - opet imaju zakonsku opomenu i ne bi smjeli voziti, nego se isključiti iz prometa. Ako i tada to ne naprave imamo problem sa zastojem na autocesti", rekao je Crljenko.

Savjetovao je vozačima da bez zimske opreme ne kreću na put, da prilagode brzinu i prate promjene na prometnoj signalizaciji. "Najgora je ledena kiša koja se na prvi pogled ne vidi", zaključio je Crljenko.

S obzirom na novonastale vremenske uvjete i prometne nesreće koje su se dogodile u ponedjeljak ujutro, iz Hrvatskih autocesta (HAC) upozoravaju vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti, budu odgovorni tijekom vožnje i pridržavaju se prometnih propisa i pravila.

"Vozači često podcjenjuju vremenske uvjete, međutim u zimskim uvjetima, uvjetima magle ili kiše sastavni dio svakog putovanja moraju biti oprema, oprez i odgovornost", poručuju iz HAC-a.

HAC vozačima: Snijeg se ne može početi čistiti prije nego što počne padati

Podsjećaju na to kako su brzina, umor, nepažnja vozača, nepridržavanje sigurnosnog razmaka između dva vozila te vožnja pod utjecajem alkohola najčešći uzrok teških prometnih nesreća.

"Na pojedinim dionicama autocesta na snazi su zimski uvjeti te je bitno da vozači znaju da uklanjanje snijega ne može početi prije nego što snijeg počne padati te da za vrijeme snježnih padalina nije moguće dovesti cestu u stanje bez snijega", ističu u HAC-u.

Broj ralica, dodaju, manji je od broja vozila na cesti te bi njihovo povećanje na cestama izazvalo kolaps.

Iz HAC-a poručuju kako rad timovima zimske službe posebno otežavaju tegljači koji prepriječe put na autocesti te zbog njih ralica ne može proći.

Narančasti meteoalarm 

Za splitsko područje i područje Gospića izdan je narančasti meteoalarm zbog opasnih vremenskih uvjeta.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) upozoravaju kako je na području Gorskog kotara danas moguća visina snijega od 15 do 30 centimetara. 

Na splitskom području moguća su pak grmljavinska nevremena, pa čak i tuča te lokalne bujične poplave. 

Pročitajte i ovo Snijeg Prognoza vremena Dobra vijest za snjegoljupce: Stiže prava zima, a pahulja će biti i u nizinama

Iz DHMZ-a najavljuju da prava zima tek dolazi te da će u gorju tijekom tjedna pasti i više od 50 centimetara novog snijega. Problema će zasigurno, kažu, biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra - juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Poplavljene bi mogle biti i rive. 

Više pogledajte u prognozi Nikole Vikić-Topića. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene