Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Titanic je potonuo zbog loše gradnje, ne ledenjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Titanic ne bi potonuo tako brzo i lako te sa sobom na dno oceana povukao 1 500 života da brodogradilište u kojem je građen nije škrtarilo na kvaliteti materijala od kojega ga je gradilo, tvrde američki stručnjaci.

Dvoje metalurga objavila su knjigu pod naslovom 'Zašto je zapravo potonuo Titanic'. Objavljivanje knjige koincidira s obilježavanjem 96 godine od potonuća 'nepotopivog', najslavnijeg, broda u povijesti, koji je ipak potonuo na svom prvom putovanju prema New Yorku nakon što je udario u ledenjak.

Pročitajte i ovo Ivo Milatić - 1 Prešlo svaku mjeru HDZ-ov državni tajnik tulumario u noćnom klubu s investitorima kojima izdaje dozvole! Oporba: "Ovo je sukob interesa" Slika nije dostupna Postoje samo dvije fotografije Znate li što se dogodilo s ledenjakom koji je potopio Titanic?

Titanic je potonuo za manje od tri sata nakon udara, no niti nakon otkrivanja njegove olupine 1985. godine nije posve jasno kako je takvav brod potonuo za tako kratko vrijeme.

Jennifer Hooper McCarty i Tim Foecke tvrde da su u londonskim arhivima pronašli nove dokaze o tome kako je brodogradilište "Hartland & Wolff" koje je izgradilo Titanic štedjelo na kvalitetnom čeliku, kako bi uložili što manje novca i maksimirali zaradu.

Tako su stijenke 46 tisuća tona teškog broda vrlo lako 'prsnule' pri sudaru s ledenjakom 15. travnja 1912. godine.

Ova teorija nije nova, no do sada se smatrala samo još jednom teorijom zavjere.

David Livingstone, umirovljeni arhitekt i glasnogovornik brodogradilišta "Hartland & Wolff" odbacio je teoriju rekavši da nema čvrstih dokaza za tako nešto.

- Da postoje dokazi za te tvrdnje, onda u redu. No, to u ovome slučaju nije tako, kaže Livingstone.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene