Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoje samo dvije fotografije

Znate li što se dogodilo s ledenjakom koji je potopio Titanic?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se ikada zapitali što se dogodilo s ledenjakom koji je bio poguban za Titanic i njegovih 1517 putnika?

Već i ptice na grani znaju kako je prije nekoliko dana obilježena stota godišnjica potonuća Titanica. Isto tako svi znaju da je Titanic udario u ledenjak što je i bilo kobno za ovaj brod i 1517 osoba koje se nisu uspjele spasiti.

Pročitajte i ovo Ostaci nestalog alpinista Ledenjak Theodul Topljenje leda otkrilo stravičnu tajnu koju je alpski glečer skrivao desetljećima Pirovačka priča o Titanicu - 1 Priča Antice Olivari I Pirovac ima svoju priču o spašavanju s Titanica: Na brodu koji je prvi došao do mjesta potonuća bila je i jedna Pirovčanka

No, jeste li se kada zapitali što se dogodilo s ledenjakom u koji je udario Titanic? Navodno postoje samo dvije fotografije tog ledenjaka, što je logično, budući da su putnici bili prezauzeti spašavanjem vlastitih života, te nisu imali vremena fotografirati fatalni ledenjak.

No, na obje postojeće fotografije postoji dokaz o koliziji s Titanicom- trag crvene boje. Prvu fotorafiju (gore) snimio je časnik s njemačkog broda SS Prinz Adalbert 15. travnja 1912. godine, jutro nakon što je Titanic potonuo. Do tog časnika još uvijek nije došla vijest o Titanicovom potonuću, pa nije niti obraćao psebnu pažnju na ledenjake, no ovaj mu je zapeo za oko jer su se na njemu jasno vidjeli tragovi crvene boje što je značilo da je u posljednjih 12 sati u taj ledenjak udario neki brod, piše io9.

>> Osim Titanica preživjela još dva potonuća brodova

Drugu fotografiju (dolje) snimio je kapetan broda Minia koji je bio zadužen za sakupljanje ostataka potonulog Titanica i pronalaženje tijela žrtava. Kapetan De Carteret tvrdio je kako je na tom području bio samo jedan ledenjak, te su se na nemu jasno vidjeli tragovi crvene boje, kao da je nešto udarilo u njega. To 'nešto' najvjerojatnije je bio Titanic.

Iako je Titanic nije dugo poživio, njegov suparnik bio je star otprilike 3000 godina kada ga je potopio, a porijeklo vuče sa istočne obale Grenlanda s kojeg se, pretpostavljaju stručnjaci, odlomio 1910. ili 1911. godine. Nakon što je stigao u Atlantski ocean dani su mu bili odbrojani.

Iako je u noći s 14. na 15. travnja 1912. godine temperatura mora bila otprilike -2, što je bilo pogubno za 1517 putnika s Titanica, kobnom ledenjaku ta je temperatura bila previsoka, a budući da je ledenjacima u sjevernom Atlanticu očekivani životni vijek 2-3 godine, to bi značilo da se ovaj ledenjak razlomio i nakon toga otopio krajem 1912. ili početkom 1913. godine.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene