Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vizija francuske umjetnice

VIDEO: Kako zvuči jedan hrvatski grad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako zvuči grad Rijeka strancima? Odgovor na to pitanje potražila je francuska umjetnica Laetitia Sonami i omogućila Riječanima i njihovim gostima da čuju zvukove grada u šetnji lukobranom.

Buka industrije, crkvena zvona i ćakulanje, to su riječki zvukovi za ovu francusku umjetnicu. 'Glasovi pomiješani sa zvukovima dizalica, industrije, mukom i trudom radnika, oduševila me riječka buka', priznala je Laetitia Sonami. Umjetnica želi približiti gradski zvuk Riječanima i gostima dok uživaju u mirnoj šetnji lukobranom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 227 metara dug i 45 metara visok Rusija započela s instalacijom dijela Krimskog mosta: Pogledajte operaciju jedinstvenu u svijetu Slika nije dostupna 17-metarski kit Građane i turiste iznenadio prizor usred Pariza

'Zanimljivo mi je zato što ima i taj dokumentarni dio vezan uz prolaznike i ljudski govor i ovaj tehnički, mehanički, ove zvukiće', rekla nam je o projektu francuske umjetnice Riječanka Ksenija Orelj. 'Ja mislim da je to vrlo interesantno pogotovo ako će ostati na ovoj lokaciji trajno', smatra Svjetlana Hribar.

Tomu se nada i doajen riječkog kiparstva, Zvonimir Kamenar. 'Dobro je da se referiramo u neku muku koja je bila tu u svoje vrijeme, onih lučkih radnika koji su vukli terete', kaže Kamenar. Instalacija će za sada ostati na staroj dizalici do kraja lipnja, no, moguće je da će i zauvijek krasiti riječki lukobran.

'U svakom slučaju treba to shvatiti kao pilot projekt ona već ima sjajne ideje i prijedloge da se napravi neka trajna instalacija', ističe Irena Kregar Šegota, iz Odjela za kulturu grada Rijeke. Ako ostane trajna instalacija, u Zadru će more i dalje svirati na orguljama, a u Rijeci zvukovi dizalica, radnika i radova davati zvučnu kulisu najvećoj hrvatskoj luci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene