Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siesta, fika, volta...

Volite odmarati? Ovako se to radi diljem svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska fiesta, švedska fika, drčka volta, talijanska passiaggeta... Zajednički nazivnik - odmor i opuštanje od užurbanosti modernog života.

Španjolska

Pročitajte i ovo Skijanje za početnike: Evo kako odabrati najbolje skije, koje osnove trebate znati i na kojim je ski stazama najbolje krenuti udarni skijaški tjedan Na skijanje će više Hrvata nego lani, za to će morati dublje posegnuti u džep Ljudi u kafiću Praznici ANKETA Ovo su neradni dani u 2024., znalci će ponovno imati mnogo prilika za spajanje: Ali ima i jedna loša vijest

Španjolska tradicija 'sieste' svjetski je poznata. Dvosatna, a ponegdje i trosatna pauza za objed ili čak spavanac ugrađena je duboko u temelje poslovnog svijeta. Riječ 'siesta' potječe od latinske sintagme 'sexta hora' što u prijevodu znači šesti sat, a odnosi se na vrijeme poslije ručka. Većina trgovina i ostalih poslovnih objekata zatvara svoja vrata iza podneva kako bi se radnici odmorili.

Švedska

Šveđani svoje pauze za kavu nazivaju 'fika' i doista su postale institucija u toj zemlji. Većina švedskih radnika tijekom dana uzima pauzu za uživanje u svom omiljenom kafiću, a šalicu kave najčešće piju uz poneku slasticu. Po tome su dosta slični Hrvatima koji će rijetko kad odbiti šalicu dobre kave i ispijati je satima u ugodnom društvu.

Grčka

U vrijeme ljetnih mjeseci Grci se odaju 'volti' što u prijevodu znači šetnja ili izlazak. Čim sunce počne zalaziti grčke obitelji kreću u šetnju po glavnim ulicama svojih gradića te šetnicama uz obalu.

>> Što treba napraviti da se godišnji odmor ne pretvori u godišnji umor

Italija

Talijani si pauzu za odmor od užurbanog modernog života uzimaju čak dva put tijekom dana - jednom u popodnevnim satima te još jednom pred večer. Ono u što se turisti često uvjere na teži način, Talijani često produlje svoju pauzu za ručak pa su mnoge trgovine zatvorene od 13-16 sati. To vrijeme Talijani nazivaju 'passeggiata'.

Kanada

U proljetnim i ljetnim mjesecima mnogi Kanađani, koji ostatak godine obitavaju u urbanim središtima, vole ugrabiti svaku priliku da se otisnu u prirodu i odmore u nekoj od popularnih koliba daleko od užurbanosti gradskog života. Ova tradicija posebno je raširena u Ontariju čiji stanovnici redoviti za vikend bježe iz grada i odmaraju na jezerima.

Francuska

Dok se kod nas aperitiv odnosi na čašicu dobre 'žestice' prije jela Francuzi pod imenom 'l'aperitif' podrazumijevaju druženje prije večere uz dobru hranu i čašu vina. 'L'aperitif' je Francuzima postao životni stil.

Japan

Prije večer Japanci obično uzmu nekoliko minuta mira i tišine kako bi zahvalili na hrani, ali i kako bi promislili o cijelom ciklusu kojim je hrana stigla na njihov stol. Oni to nazivaju 'itadakimasu' - izraz zahvalnosti koji potječe iz budističkog načela poštivanja svih živih bića, piše Huffington Post.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene