Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljeno-nađeno

Otkriven očevid obračuna kod OK Korala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rukom pisani očevid mrtvozornika, koji je sastavljen nakon legendarne pucačine kod OK Korala pronađen je u prašnjavoj kutiji, više od 125 nakon jednog od najpoznatijih događaja iz povijesti Divljeg zapada.

Iako se znalo za postojanje tog dokumenta, smatralo ga se nestalim nakon što je fotokopiran tijekom 1960-ih. Pronašao ga je sudski službenik koji je čistio zatvorsko skladište u Bisbeeju, oko 35 kilometara južno od Tombstonea, grada na tadašnjoj granici Arizone u kojem se odigrao povijesni sukob.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Maksimiru Pucnjava u Zagrebu Žena ubijena u Zagrebu: ''Upomoć, upomoć, tata je upucao mamu!'' Užas u Kaštelima Dvojica ranjenih FOTO Društvenim mrežama kruži snimka užasa u Kaštelima: Zbog parkinga pucao u HGSS-ovca, drugog napao sjekirom, napadač od ranije poznat policiji

Dokument se nalazio u suvremenoj kuverti na kojoj je pisalo 'čuvati' s datumom '1881. godina'.

Očevid je sastavljen nakon što su šerif Wyatt Earp, njegova dva brata i Doc Holliday susreli bandu pijanih odmetnika što je dovelo do pucnjave u trajanju od 30 sekundi u kojoj su poginuli Frank i Tom McLaury te Bill Clanton.

Earp i Holliday su nakon toga ušli u 'narodnu predaju' te su postali inspiracija za veliki broj filmova o neukrotivom Divljem zapadu.

Dužnosnici su na presici pokazali samo jedan papir na plave linije s neurednim, ukošenim tekstom pisanim crnom tintom. Po svemu sudeći u pitanju je početak svjedočenja Williama Claiborna, kojeg su povjesničari identificirali kao prijatelja trojice ubijenih razbojnika.

'Bio sam prisutan poslijepodne 26. listopada '81. kada je otpočela pucnjava', navodi se u svjedočenju. Iako je sudski službenik 'hvatao' bilješke, dokument je čitljiv, ali papir je potamnio i postao krhak poput čipsa. Očevid je obavio mrtvozornik Henry M. Matthews.

Sud je dokumente predao državnom arhivu, a stručnjaci su odmah počeli razmotavati vrpcu kojom su bili povezani, restaurirati papir i tintu te digitalizirati stranice.

Prve stranice mogle bi se pojaviti na internetskoj stranici knjižnice za povjesničare već sljedećeg tjedna.

Malo je vjerojatno da će transkript otkriti neke nepoznate pojedinosti o sukobu, pogotovo jer su povjesničari već obradili fotokopije, a čitava je istraga detaljno praćena u tadašnjim novinama.

No, povjesničari se dugo već spore oko toga tko je ispalio prvi metak te je li Tom McLaury uopće bio naoružan kad je ubijen. Earp i njegovi zamjenici su tvrdili da su se samo branili, no prijatelji razbojnika su tvrdili da je u pitanju bilo hladnokrvno ubojstvo.

Zaljubljenici Divljeg zapada još uvijek se spore oko toga tko je u pravu, iako su sudac i porota ustanovili da nema dokaza za pokretanje postupka protiv Hollidaya i braće Earp.

Zaljubljenici u povijest tvrde da rukopis neće rasvijetliti ništa iako bi se moglo pokazati da na zamrljanim fotokopijama ima bilježaka koje bi mogle otkriti suvremene metode digitalizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene