Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Watson i na smartphoneu

Superračunalo u džepu: Telefoni postaju još pametniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
IBM će financirati razvoj mobilnih aplikacija koje će iskorištavati snagu i mogućnosti njihovog superračunala Watson

Znanje i mogućnosti IBM-ovog superračunala Watson uskoro će nam biti dostupno putem mobilnih aplikacija koje u suradnji s partnerima razvija ova kompanija. Naime, IBM je najavio ulaganje od čak sto milijuna dolara za razvoj mobilnih aplikacija koje će koristiti Watsonovu umjetnu inteligenciju, a prvu takvu aplikaciju razvija Fluid za brand sportske i rekreativne odjeće The Nort Face te će Watson na temelju dostupnih podataka, korisničkih recenzija i informacija s raznih internetskih stranica savjetovati kupce oko odabira prave odjeće za određene vremenske uvjete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Srcu U Zagrebu predstavljeno superračunalo s 18 modula Slika nije dostupna 'Mliječna Staza-2' Kinezi imaju NAJBRŽE SUPERRAČUNALO na Zemlji!

VIDEO: Superračunalo zasad pametnije od ljudi

Na New Scientistu kažu kako je korištenje Watsona u mobilnim aplikacijama omogućeno promjenama u hardveru i smanjenjem dimenzija ovog 'računala veličine spavaće sobe' – prvotno se ovo računalo sastojalo od brojnih servera s ukupno 2880 procesorskih jezgri i 15TB RAM-a, dok posljednja verzija ovog superračunala ima manje dimenzije zahvaljujući kojima se može jednostavno instalirali u cloud podatkovne centre. Developeri koji će razvijati posebne aplikacije omogućit će superračunalu pristup velikom broju informacija iz određenih područja koje će Watson morati naučiti kako bi precizno mogao odgovoriti na pitanja koja će mu postavljati korisnici putem pametnih telefona, odnosno posebnih aplikacija koje će se naknadno razviti.

Jednu od potencijalnih aplikacija koje bi mogle iskoristiti snagu Watsona razvija američka kompanija Biovideo koja bi trebala pomoći novim roditeljima prilikom postavljanja dijagnoza – Watson bi, na temelju medicinskih podataka koje bi naučio iz brojnih dostupnih izvora, medicinskih članaka i enciklopedija, trebao savjetovati roditelje kako pomoći svojoj djeci. 'Majka s bolesnim djetetom u 4 sata ujutro mogla bi samo upitati Watson što je s njenim djetetom, a Watson bi joj mogao dati sto posto točan odgovor koristeći podatke s brojnih vjerodostojnih izvora', opisali su ovu aplikaciju u Biovideu.

Od ostalih kompanija, odnosno aplikacija koje se natječu za IBM-ovo ulaganje treba izdvojiti i rusku kompaniju Azoft koja razvija aplikaciju koja bi, putem 'animiranog i inteligentnog avatara' savjetovala korisnike na temelju informacija znanstvenika poput Einsteina, Freuda i brojnih drugih – korisnici bi upitali aplikaciju za neki savjet, a odgovor bi mogli dobiti u obliku citata Einsteina.

Revolucija: Stižu najpametniji telefoni!

Iznimno je zanimljiva i aplikacija izraelskog Rumblea koja bi korisnike upozoravala na pogrešne informacije objavljene u medijima – na temelju novinskih arhiva iz posljednjih stotinjak godina i informacija iz enciklopedija, ta bi aplikacija korisnike upozoravala kada smatra da neke informacije iz medija nisu točne. Npr. kada korisnici čitaju neku vijest na pametnom telefonu, pored informacija za koje aplikacija smatra da nisu točne pojavila bi se obavijest kako se aplikacija ne slaže s tom informacijom, kao i prozor na kojem bi korisnici smartphonea mogli provjeriti istinitost objavljenog sadržaja.

Od 25 najboljih predloženih aplikacija koje bi trebale iskoristiti snagu i mogućnosti Watsona, IBM će do kraja svibnja odabrati tri aplikacije u čiji će razvoj uložiti milijune dolara.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene