Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mliječna Staza-2'

Kinezi imaju NAJBRŽE SUPERRAČUNALO na Zemlji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina od ponedjeljka ima najbrže superračunalo na svijetu - Tianhe-2. Titulu je preuzela od SAD-a, čije je računalo nadmašila s gotovo dvostruko boljim performansama.

Tianhe-2 je kinesko superračunalo koje je razvilo kinesko Sveučilište za obrambene tehnologije i koje postiže brzinu obrade podataka od 33,86 petaflopa (odnosno 1.000 trilijuna kalkulacija) po sekundi na benchmark testiranju. S tom brzinom, Tianhe-2 se udobno smjestio na tronu najbržih svjetskih superračunala, prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Podmornica OceanGate Priča o novom proboju Stručnjaci vjeruju da je to gotovo nemoguće, ali suosnivač tvrtke čija je podmornica implodirala ima novi suludi plan: "Zaboravite OceanGate. Zaboravite Titana" Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 5 Sve zbog novca Uznemirujuća nova teorija o tome zašto je Titan implodirao: Kako bi uštedio, izvršni direktor napravio loš potez i još se s time šalio

>> Američko superračunalo moglo je predvidjeti Domovinski rat?

Testovi su pokazali kako je kinesko superračunalo uvelike superiorno nad konkurencijom i da je najbrže dosad napravljeno u svijetu. Američki Titan, koji se nalazi na drugom mjestu, postigao je brzinu obrade podataka od tek 17,59 petaflopa po sekundi, što je gotovo dvostruko sporije.

Inače, pet od 10 najbržih superračunala u svijetu nalaze se u SAD-u, dva su Kini, kao i u Njemačkoj, dok se jedno nalazi u Japanu.

Naziv Tianhe-2 prevedeno zanči 'Mliječna staza-2', a to je, kao što i brojka govori, nasljednik Tianhe-1 superračunala, koje je u studenom 2010. godine bilo proglašeno najbržim u svijetu, sve dok ga nije srušio američki Titan.

Zanimljiv je podatak kako je većina dijelova Tianhe-2 superračunala proizvedena u Kini, za razliku od njegovog prethodnika, kojeg je dizajnirao američki Intel.

Ipak, SAD ima najviše superračunala na svijetu, jer na ljestvici od njih 500, SAD imaju čak 252 superračunala. Azija ima 119 superračunala, a Europa 112.

Top ljestvica 500 superračunala obnavlja se dvaput godišnje, a testove provode stručnjaci iz Njemačke i SAD-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene