Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto da se skrivaju

'Narko selfie': Nećete vjerovati kako narko karteli koriste društvene mreže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto da se skrivaju od policije, članovi meksičkih narko kartela javno objavljuju fotografije na kojima poziraju s oružjem i drogom

Facebook, Twitter, Instagram i druge društvene mreže postali su toliko popularni da su oni danas neizostavni dio aktivnosti zloglasnih meksičkih narko kartela koji putem njih vode svoje PR kampanje, prate protivnike i njihove objave na mrežama, ali i objavljuju popularne selfie fotografije u kojima poziraju s oružjem i drogom. Na stranici Vice objavili su rezultate istraživanja koje je, u suradnji s the Igarape Instituteom, proveo znanstvenik Antoine Nouvet o korištenju interneta u Latinskoj Americi te je ovo istraživanje pokazalo neke iznenađujuće podatke o korištenju interneta od strane narko kartela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bit će dovoljna i samo 'razumna sumnja' Peruanski parlament odobrio rušenje zrakoplova koji krijumčare drogu Slika nije dostupna Strava u Hondurasu VIDEO Krvoproliće nasred ulice: Likvidirane tri manekenke usred bijela dana

Najjači meksički narkobos El Chapo 'ubijen u Gvatemali'

Oni internet i društvene mreže koriste na sličan način kao i PR odjeli velikih kompanija te na njima oglašavaju svoje aktivnosti i vode PR kampanje. Karteli YouTube najčešće koriste za javne objave pa je tako govor jednog od šefova (nadimak mu je La Tuta) Caballeros Templarios kartela na ovom video servisu pogledalo skoro milijun ljudi, odnosno 60 puta više od broja pregleda govora meksičkog predsjednika.

Caballeros Templarios čak su imali svoju stranicu na Facebooku (otvorili su je kao 'mala kompanija') koju je lajkalo više od 10 tisuća ljudi, ali njihova je stranica ranije ove godine ugašena. No, članovi narko kartela pronašli su i drugačiji način kako privući pažnju korisnika društvenih medija – objavljivanjem brojnih 'selfie' fotografije i fotografija na kojima poziraju s oružjem i drogom. Jedan od najaktivnijih pripadnika kartela jest mladić koji se na društvenim mrežama predstavlja kao Broly (na nekim od posljednjih fotografija vidi se da je ranjen te na nekim internetskim stranicama nagađaju kako je možda i ubijen) iz Caballeros Templariosa.

Članovi Sinaloa kartela aktivni su na Twitteru i Instagramu te su na ovim mrežama objavili brojne fotografije oružja i džipove prepune droge, a Nouvet napominje kako su svi ovi profili javni i dostupni svima, što je veliko poniženje za tamošnju policiju jer se članovi bandi i kartela niti ne pokušavaju sakriti pred policijom.

Neki narko karteli ne žele da se o njima pričaju samo loše stvari pa su tako članovi jednog kartela nakon nedavnog uragana u Meksiku objavili video na YouTubeu na kojem su prikazani njihovi članovi koji pomažu unesrećenima te se ovaj video brzo raširio mrežom i postao je viralan.

Kako bi saznali što o njima govore Meksikanci i kako bi pratili aktivnosti svojih članova 'na terenu', neki su karteli čak unajmili analitičare koji pomno prate društvene mreže i sve informacije koje se na njima objavljuju o kartelima.

Ubijen šef narko kartela Zetas

Također, karteli sve više koriste tehnologiju i unajmljuju hakere kako bi uvijek bili korak ispred policije, ali i kako bi došli do informacija o osobama koje žele oteti likvidirati.

Sve veća ovisnost kartela o internetu trenutno im daje prednost u odnosu na policiju i omogućava im učinkovitiju komunikaciju, ali Antonie kaže kako bi im se korištenje interneta jednog dana moglo osvetiti te podsjeća kako su se prije dvije godine Anonymousi dokopali nekih privatnih podataka kartela Zeta i prijetili da će objaviti imena njihovih članova. Ipak, Zete su se brzo snašle i unajmile vlastite 'sigurnosne stručnjake' koji su trebali pronaći, oteti, mučiti i ubiti hakere tako da su Anonymousi na kraju odustali od sukoba s ovim kartelom. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene