Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peruanski parlament usvojio je u četvrtak jednoglasno zakon kojim se dopušta zrakoplovstvu da presretne i sruši letjelice korištene za krijumčarenje droge.


Zakon još mora potpisati predsjednik Ollanta Humala u roku od najviše 15 dana.

Vezani članci Velika akcija policije (Foto: Pixsell, Igor Kralj) Uhićeno 17 osoba, pronađena velika količina droge, pet laboratorija, oružje, mobiteli i novac Droga (Foto: Arhiva/AFP) U planetarnoj akciji Interpola razoren gigantski lanac krijumčara droge: "Palo" 35 tona kokaina, 15 tona marihuane i čak 1300 osoba

Ta je strategija borbe protiv krijumčarenja drogom uvedena i primijenjena u suradnji sa SAD-om devedesetih godina prošlog stoljeća ali je prekinuta 2001. kad je peruanski borbeni zrakoplov srušio greškom mali zrakoplov u kojem su se nalazili američki misionari pri čemu su dvije osobe poginule.

Zakonom je peruanskom zrakoplovstvu dopušteno "srušiti letjelicu za koju je dokazano ili postoji razumna sumnja o umiješanosti u krijumčarenje drogom".

SPAŠENI Djeca radila na farmama, a žene im rađale nove pobunjenike

Dopuštenje da se otvori paljba dat će se kad se sumnjivu letjelicu proglasi neprijateljskom te u slučaju da ne poštuje upute aviona presretača peruanske vojske.

Peru bilježi svake godine između 600 i 1000 ilegalnih letova letjelica krijumčara droge, od kojih 90 posto iz pravca Bolivije.

Peru raspolaže od svibnja radarom američke proizvodnje, postavljenom u Puerto Maldonadu, na jugoistoku zemlje, koji omogućava otkrivanje ilegalnih letova u opsegu od 450 kilometara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook