Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađenje iz Applea

Appleov napad na Microsoft: Jeftinija računala i besplatan softver!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim novih iPadova, Apple je sinoć predstavio i druge zanimljivosti, a mnogi su ostali iznenađeni kada su saznali da je nova verzija njihovog OS-a za Macove – besplatna

Apple je na jučerašnjoj konferenciji na kojoj su predstavljeni novi iPadovi i nadograđeni modeli Macova, iznenadio korisnike svojih računala najavom da će nova verzija njihovog operativnog sustava Mavericks biti u potpunosti besplatna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gates predvodi kolonu Ovo su najbogatiji tehnološki milijarderi! Slika nije dostupna Nepoznat široj javnosti Nasljednik Ballmera i Gatesa: Evo tko će biti novi šef Microsofta!

'Dani trošenja stotina dolara kako bi izvukli najbolje od vašeg računala su prošlost', rekao je Craig Federighi na konferenciji dok je u pozadini stajala slika kutije Windowsa 8 uz cijenu od 199 dolara te je ovo Appleov direktan udar na Microsoft čiji korisnici moraju platiti kako bi koristili novu verziju Windowsa.

Još tanji i još moćniji: iPad Air od 1. studenog dostupan u Hrvatskoj!

Korisnici Appleovih računala također su morali platiti ranije nadogradnje (nadogradnja na prošlu verziju Mac OS X-a iznosila je 20 dolara), a sada je preuzimanje nove verzije besplatno, dok je instalacija iznimno jednostavna – Mavericks se skine s App Storea i instalira kao klasična aplikacija.

Na Venture Beatu vjeruju kako na ovom primjeru možemo vidjeti kako je Apple puno toga naučio od svog mobilnog operativnog sustava za iPhone i iPad čije su nadogradnje također potpuno besplatne i jednostavne za instalaciju tako da jako veliki broj korisnika tih uređaja u kratkom vremenskom razdoblju nadogradi svoj OS na posljednju verziju, čime su im (besplatno) dostupni svi softverski noviteti.

Besplatna nova verzija operativnog sustava, nove opcije i jednostavnost instalacije dovoljan su razlog da i veliki broj korisnika nadogradi svoja računala na Mavericks te na Venture Beatu, uspoređujući novu Appleovu strategiju s Microsoftovom, napominju kako veliki broj korisnika Windows računala još i danas koristi prastari Windows XP operativni sustav koji je predstavljen prije više od deset godina.

Osim OS-a, Apple je sinoć najavio i nadogradnju za iWork i iLife softver koji će za sve nove vlasnike Mac računala, telefona i tableta također biti besplatan. Appleov iWork na tržištu konkurira Microsoftovom Officeu tako da su besplatne Pages, Numbers i Keynotes aplikacije također udar na Ballmerovu kompaniju te je Eddy Cue rekao kako 'druge kompanije žele da svake godine potrošite malo bogatstvo kako bi se dokopali novih aplikacija'.

S obzirom da Microsoft još nije predstavio Office aplikaciju za iPad (Ballmer je najavio da će je u budućnosti predstaviti, no još nije poznato kada), svi novi korisnici najpopularnijeg tableta na svijetu Appleovu verziju Officea, odnosno iWork moći će koristiti besplatno pa je i pitanje tko će od njih i kupiti Office jednom kada postane dostupan.

Fanatici tehnologije: Ostavili bi djevojke zbog novog iPhonea

U napadu na Microsoft i konkurenciju, iz Applea su napomenuli kako su druge kompanije 'zbunjene' stanjem na tržištu tableta – prvo su svi razvijali netbooke (kategorija slabih i jeftinih računala koju je Apple 'ubio' s iPadom), a sada pokušavaju PC-je pretvoriti u tablete, a tablete u PC-je. S obzirom da je jučer počela prodaja nove verzije Microsoftovog Surfacea – upravo takvog tableta koji se s dodatnom tipkovnicom može koristiti i kao prijenosnik, jasno je kome su ovi komentari bili upućeni.

Osim besplatnog softvera, iz Applea su snizili cijene novih modela svojih MacBook Pro prijenosnih računala s retina ekranima koji su sada, usprkos novom i snažnijem hardveru, jeftiniji te početna cijena modela s ekranom dijagonale 13 inča iznosi 1,299 dolara, dok cijena početnog modela 15 inčnog Maca iznosi 1,999 dolara.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene