Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči glasanja

Dočekale ga stotine pristaša: Vratio se odbjegli bivši premijer pa odmah završio u zatvoru

Thaksin Shinawatra
Thaksin Shinawatra Foto: Afp
Bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra vratio se u zemlju nakon 15 godina dugog bijega.

Thaksin Shinawatra (74), bivši premijer Tajlanda koji je bio u bijegu posljednjih 15 godina, vratio se u u utorak u zemlju, nakon čega je zatvoren. Shinawatra je pobjegao kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne.

Telekomunikacijski milijarder na vlast je došao nakon uvjerljive pobjede na izborima 2001. godine. Postao je iznimno popularan među ruralnim stanovništvom zahvaljujući uvođenju pristupačne medicinske skrbi, olakšicama za otplatu dugova, kao i svojim stavovima protiv establišmenta. Bio je najuspješniji vođa Tajlanda i predstavljao je prijetnju konzervativnim monarhistima koji su podupirali vojni udar i sudske procese protiv njega, za koje Shinwatra tvrdi da su politički motivirani.

Pročitajte i ovo Vrućina u gradu vrućine od jutra Pakao u Hrvatskoj! Tri regije pod crvenim meteoalarmom, vrijeme je iznimno opasno

Smijenjen je 2006. godine te je, suočen s potencijalnom zatvorskom kaznom zbog optužbi za korupciju, pobjegao iz zemlje. Njegov povratak na Tajland koincidira s očekivanim parlamentarnim glasanjem za novog premijera, a Shinawatra je povratkom dodatno zakomplicirao već uzavrelu političku atmosferu.

Bivši premijer tjednima je nagovještavao povratak kući, a u utorak ujutro snimljen je kako prije ukrcavanja na privatni avion u Singapuru grli svoju sestru Yingluck Shinawatru, koja također živi u samoprogonstvu.

Pročitajte i ovo Komarci - 2 Posvuda su Krvopije teroriziraju Zagreb: "Nikad nije bilo ovako. Mažete se svim mogućim preparatima, ništa ne pomaže"

Na aerodromu u Bangkoku dočekale su ga stotine odanih pristaša, ali je odmah uhićen, odveden pred Vrhovni sud te je zbog istih optužbi zbog kojih je napustio zemlju osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu, izvijestio je BBC. Pretpostavlja se da će od kraljevske obitelji zatražiti pomilovanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene