Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedaleko od glavnog grada

VIDEO Spektakularni prizori sa sjevera Europe: Erupcija vulkana stvorila - tornado

Spektakularni prizori stižu s Islanda: zbog erupcije vulkana nastao je tornado.

Snimka pokazuje tornado iz vulkana Litli-Hrútura koji se prošlog mjeseca formirao na Islandu. Zadivljujući prizori rezultat su topline lave koja zagrijava zrak iznad sebe, čineći zrak manje gustim i podižući ga. Pod pravim uvjetima vjetra, ovaj stupac vrućeg zraka počinje se okretati poput brzog vadičepa i izgledati poput tornada.

Vulkan već baca rastopljenu lavu u zrak koja slijeće daleko izvan rubova kratera. David Smart, istraživač oluja na Sveučilišnom fakultetu u Londonu, rekao je da se izraz "tornado" može koristiti u ovom slučaju, iako se vjerojatno razlikuje od tradicionalne definicije tornada. "Iz videa nije jasno je li vrtlog zapravo iz oblaka erupcijskog stupca."

Pročitajte i ovo Ilustracija stiže promjena vremena Ovaj grad već se priprema za nevrijeme i poplave: Objavili su i gdje bi moglo biti najgore

"Mislim da je vjerojatno da je atmosferska nestabilnost blizu površine pojačala uzlazno strujanje u najnižem sloju oblaka i ispod oblaka erupcije. Ovaj efekt "rasteže" vrtnju zračnih čestica blizu tla i dovodi do visokog, kompaktnog vrtloga", rekao je Smart.

Američko meteorološko društvo definira tornado kao brzo rotirajući stup zraka koji se okomito proteže od Zemljine površine do baze kumulusa (niski oblak gomilaste strukture s ravnom podnicom). Litli-Hrútur nastao je kada je podzemna erupcija otvorila pukotinu od 2,7 kilometara na islandskom poluotoku Reykjanes, koji se nalazi jugozapadno od glavnog grada Reykjavíka i blizu glavne međunarodne zračne luke u zemlji, prenosi DailyMail.

Pročitajte i ovo Munje nad Zagrebom pad temperature Olujno nevrijeme, pijavice, poplave: Stiže velika promjena vremena, izdano upozorenje za dvije regije

Ovoj podzemnoj erupciji prethodio je "seizmički roj" od 7000 potresa u regiji, od kojih je najveći bio potres magnitude 4,8, prema Islandskom meteorološkom uredu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene