Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan poslije

Tornado u Sloveniji rušio sve pred sobom: Kuće izgledaju kao da su pogođene avionskim bombama

Aktualno Galerija Nevrijeme u Sloveniji - 1 Nevrijeme u Sloveniji - 1 Foto: Vijesti u 17 Nevrijeme u Sloveniji - 2 Nevrijeme u Sloveniji - 2 Foto: Vijesti u 17 Nevrijeme u Sloveniji - 3 Nevrijeme u Sloveniji - 3 Foto: Vijesti u 17 +0 Nevrijeme u Sloveniji - 4 Galerija 1/4 >>
Jako nevrijeme ni u utorak nije zaobišlo Sloveniju i Hrvatsku. I dok je Hrvatska ovaj put prošla dobro, u Sloveniji tornado! Gotovo na granici s Hrvatskom, kod Ilirske Bistrice uništeno je pet kuća, a još 15-tak objekata oštećeno u naletu pravog tornada, do sada neviđenog u tom kraju.

U Sloveniji je u nevremenu uništeno pet kuća, a 15 je oštećeno u tornadu koji je jučer kasno poslijepodne pogodio mjesto Koseze nedaleko od Ilirske Bistrice.

Očevici kažu da se prvo čuo strašan zvuk, a potom se stvorio veliki vrtlog koji je nosio sve pred sobom - krovove, dimnjake, stabla.

"Najedanput je nešto počelo zujati, ja sam mislio da ide nešto po cesti neki tenk ili nešto. Gledam i ništa nisam vidio", prisjeća se tog trenutka Danijel Primc-Danilok iz Koseze. "Onda idem iza kuće i okrenem se i vidim kako tornado ide i počnem vikati ženi, 'bježimo bježimo' i uzeo sam familiju i išao u zaklonište".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović U BiH Milanović završio na neslavnoj listi: Uvrstili ga na popis osoba koje niječu genocid u Srebrenici

Jak vrtlog za koji su slovenski meteorolozi potvrdili da je riječ o tornadu, a ne pijavici nosio je sve pred sobom. Jadran Zevnik, susjed iz Koseze kaže kako je sve došlo za minutu, dvije. "To je bila zujalica kao da su avioni, kao da je helikopter i onda odjednom je počelo rušiti sve živo ispred sebe".

Jutro je otkrilo prave razmjere šteta ove vremenske nepogode koja je nezapamćena u susjednoj Sloveniji. Neke kuće izgledaju kao da su pogođene avionskim bombama. U pomoć su stigli svi, od interventnih službi do prijatelja i rodbine.

Direktor CZ Republike Slovenije Srečko Šestan pojasnio je, "Jučer navečer je bilo preko 60 ljudi, najviše vatrogasaca, naravno i Civilne zaštite i iz stožera". Stanovnici Ilirske Bistrice i okolice još su u šoku. Ne skrivaju strah od takvog silovitog nevremena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oceanske struje Uznemirujuće upozorenje znanstvenika: Kolaps bi mogao početi već za dvije godine, a posljedice će biti katastrofalne

Meteorolozi iz susjedne države nemaju dobrih vijesti. Već od petka za Sloveniju je najavljeno novo nevrijeme koje bi moglo biti jače od jučerašnjeg.

"Naše zgrade, naša infrastruktura očito nije spremna na sve to, tako da ćemo morati u budućnosti razmišljati o tome da ćemo morati drukčije graditi. Jer, ovo će se najvjerojatnije ponavljati ili će biti svake godine još gore", govori Šestan.

Nažalost, vrlo je vjerojatno da će se zle slutnje slovenskog direktora Civilne zaštite ostvariti i to za cijelu regiju, a ne samo za Sloveniju. Građani, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj, pozivaju se na oprez već u petak za kada meteorolozi najavljuju najjače nevrijeme ovoga ljeta, zaključuje novinara Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene