Obavijesti Video Pretražite Navigacija
plutajuće zlato

More na obalu izbacilo tijelo ogromnog kita: Kad su mu otvorili utrobu, ostali su u šoku

Ilustracija
Ilustracija Profimedia
Aktualno Galerija Ilustracija - 1 Ilustracija - 1 Foto: Afp Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: Afp Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Afp Ilustracija - 4 Ilustracija - 4 Foto: Afp +2 Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Leš kita koji se nasukao na obalu na kanarskom otoku La Palma iznenadio je istraživače nakon što mu je u utrobi pronađeno dragocjeno blago vrijedno nevjerojatnih pola milijuna eura.

Antonio Fernández Rodríguez, voditelj Instituta za zdravlje životinja i sigurnost hrane na Sveučilištu La Palma, koje je bilo zaduženo za analizu uzroka smrti i zbrinjavanja tijela ulješture, posumnjao je tijekom obdukcije u probavne probleme.

Stoga je pregledao debelo crijevo životinje koju je more izbacilo na obalu i osjetio da se na njemu zalijepilo nešto tvrdo, piše The Guardian.

"Izvukao sam kamen promjera između 50 i 60 centimetara, težak 9,5 kilograma", rekao je patolog kojeg su okružili znatiželjni pogledi ljudi na plaži, "ali nismo znali da je ono što imam u rukama ambra – takozvano plutajuće zlato.

Pročitajte i ovo Napad na rusku novinarku - 4 Teške ozljede Brutalna otmica novinarke: Slomili joj sve prste, obrijali glavu i premazali je bojom

Ambra je rijetka tvar koja nastaje u probavnom sustavu grenlandskog kita, a proizvede ju samo jedan od 100 takvih kitova. Najčešće se koristi u industriji parfumerije jer njezini sastojci produljuju postojanost mirisa.

Misteriozno porijeklo ambre razotkriveno je tek početkom 19. stoljeća, u vrijeme kada je kitolov postajao sve rašireniji, a nastaje od ostataka neprobavljenih dijelova lignje i sipe, glavne prehrane ulještura.

Pročitajte i ovo Nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu - 3 Sve neprepoznatljiviji Zavadlav na suđenju napao liječnicu: "Dala mi je dala pogrešan lijek i sada to pokušava zataškati!"

Komad ambre koji je patolog pronašao vrijedan je oko 500.000 eura, a otočki Institut za zdravlje životinja i sigurnost hrane sredstva od njegove prodaje usmjerit će za pomoć stradalima u erupciji vulkana 2021. godine, koja je prouzročila štetu veću od 800 milijuna eura i uništila više od 100 domova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene