Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radikalni desničar

U Rumunjskoj uhićen vođa rasističke skupine iz SAD-a: Imao je i hrvatske lažne isprave

Robert Rundo
Robert Rundo Foto: Platforma X
U Rumunjskoj je uhićen istaknuti član kalifornijske skupine za dominaciju bijele rase. Bit će izručen SAD-u.

Robert Rundo, jedan od osnivača pokreta Rise Above Movement, uhićen je u petak u teretani u Bukureštu nakon dojave, priopćila je rumunjska policija. Mediji su objavili i fotografiju lažne Rundove osobne iskaznice. Radi se o hrvatskom dokumentu, u kojem je navedeno ime Marko Rodić.

Optužen je za nasilje 2017. godine, a američki sud ga je optužio 2018. godine. Slučaj je odbačen 2019., ali savezna velika porota u Los Angelesu izdala je novu optužnicu u siječnju, prenosi BBC.

  Pročitajte i ovo Tucker Carlson Radio 14 godina Širitelj teorija zavjera ostao bez posla na jednoj od najpoznatijih televizija

Pročitajte i ovo Natpisi - 2 NEJASAN ZAKONSKI OKVIR Što je (i kada) dozvoljeno, a što ne? Ugledni odvjetnik upozorava na veliki problem u kažnjavanju poruka mržnje u Hrvatskoj

Optužen je za sudjelovanje u nasiljima diljem SAD-a 2017. godine, pobunu, zavjeru i novačenje novih članova. Na videosnimkama se vidi kako Rundo udara protuprosvjednike u Huntington Beachu i policajca u Berkeleyju.

Rundo je također djelovao u Srbiji i Bugarskoj te zagovarao formiranje malih borbenih skupina s nasilnom neonacističkom ideologijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene