Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznena prijava

Policija objavila detalje sramotnog rasističkog napada koji je šokirao građane

Aktualno Galerija Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 9 Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 9 Foto: Cropix Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 10 Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 10 Foto: Cropix Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 8 Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 8 Foto: Cropix Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 7 Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 7 Foto: Cropix +5 Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 6 Galerija 1/10 >>
Policajci Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Javno poticanje na nasilje i mržnju.

Nakon što su objavljene snimke na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, policija je započela kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila identitet osobe koje je napravila snimke.

Osumnjičeni 35-godišnjak uhićen je u ponedjeljak u prijepodnevnim satima na adresi stanovanja u Ivanić Gradu.

"Tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na javnom mjestu na otvorenom prostoru Europskog trga i otvorenom prostoru u Ljubijskoj ulici u Zagrebu verbalno napao i vrijeđao strane državljane, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihovog podrijetla, boje kože i rase. Tijekom napada na strane državljane, pozivao je na nasilje i mržnju prema njima koristeći se riječima na engleskom i hrvatskom jeziku te im je upućivao pogrdne riječi uz poruke da se vrate u zemlje iz kojih su i došli", poručila je policija. 

Pročitajte i ovo Rasističke uvrede - 1 Uključila se policija Sramotan rasistički ispad u Zagrebu zgrozio građane: "Kakvo je to ponižavanje ljudskog bića?" Oglasio se i šef Wolta

Događaje u kojima je na otvorenim prostorima vrijeđao strane državljane osobno je snimao. Snimku, koja je nastala u Ljubijskoj ulici u Zagrebu, anonimni je korisnik objavio na jednoj od društvenih mreža u drugoj polovici veljače u ranim jutarnjim satima. U prvoj polovici ožujka nastali su video zapisi koji su prenijeti i objavljeni na više novinskih portala, korisnici društvenih mreža su ih dijelili te su postali dostupni javnosti. 



Nakon kriminalističkog istraživanja, policija je podnijela kaznenu prijavu Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu te su 35-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirali političari Ide gradom i snima se kako vrijeđa strance: "Je*eni nigeru! Ovo nije tvoja zemlja. Sieg Heil"

Također je podnijet i optužni prijedlog Općinskom sudu u Velikoj Gorici, Stalnoj službi u Ivanić-Gradu, zbog sumnje da je osumnjičeni 35-godišnjak 13. ožujka 2023. godine tijekom postupanja policijskih službenika, ispred obiteljske kuće, počinio prekršaje protiv javnog reda i mira.

Policija je također naglasila da iako je ne postoji univerzalna definicija govora mržnje, svodi se na svaki oblik izražavanja mišljenja ili govora kojim se širi, potiče, promiče ili opravdava mržnja ili nasilje prema određenoj društvenoj skupini ili pojedinoj osobi zbog nekog njenog određenja ili opredjeljenja, a temelji se na nekoj od diskriminacijskih osnova.

Naveli su nekoliko kažnjivih primjera govora mržnje kako bi dodatno educirali građane:

- osnivanja grupa mržnje na društvenim mrežama i on line portalima ili pisanje statusa i komentara kojima se poziva na nasilje ili na vrijeđanje i omalovažavanje pojedinaca ili društvenih skupina zbog nekog njihovog obilježja ili opredjeljenja
- uporaba simbola ili pozdrava ili izvođenje pjesama negativnog povijesnog konteksta, a kojim se vrijeđaju moralni osjećaji građana
- vrijeđanje sportskih protivnika ili suparničkih navijača po rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj diskriminirajućoj osnovi
- crtanje simbola, grafita ili isticanje transparenata kojima se potiče ili širi mržnja ili poziva na nasilje prema osjetljivim društvenim skupinama na temelju nekog njihovog obilježja ili opredjeljenja
- izrada i objava letaka ili plakata sa uznemirujućim i ponižavajućim sadržajima za pripadnike osjetljivih društvenih skupina.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene