Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIJELA KUĆA ŠUTI

Trump trlja ruke: Biden napravio istu pogrešku kao i on, ali jedna stvar je ipak drugačija

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pravni tim predsjednika Joea Bidena pronašao je još povjerljivih vladinih dokumenata nakon što su prošle jeseni također otkrili povjerljive dokumenate u njegovom bivšem uredu u Washingtonu.

Otkriće povjerljivih dokumenata u bivšem uredu Joea Bidena u studenom pokrenulo je uzbunu u Bijeloj kući, gdje je samo mali krug savjetnika i odvjetnika bio svjestan što se dogodilo. CNN je ranije izvijestio da je prva serija dokumenata otkrivena dok su Bidenovi osobni odvjetnici pakirali dosjee u njegovom bivšem privatnom uredu te je bilo 10 povjerljivih dokumenata, uključujući materijale američkih obavještajnih službi i informativne bilješke o Ukrajini, Iranu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Neki od klasificiranih dokumenata bili su "strogo povjerljivi". Pronađene su u tri ili četiri kutije koje su također sadržavale neklasificirane dokumente koji spadaju pod Zakon o predsjedničkim zapisima.

Klasificirani zapisi trebali bi biti pohranjeni na sigurnim mjestima. A prema Zakonu o predsjedničkim dokumentima, zapisi Bijele kuće trebali bi ići u Nacionalni arhiv kada administracija završi, piše CNN.

U ovom trenutku nije jasno koliko je dokumenata bilo u drugoj seriji  niti o čemu se radilo u njima. Također nije jasno gdje su pronađeni.

Prije novih izvješća o drugoj seriji vladinih materijala, Bijela kuća odbila je odgovoriti na brojna pitanja o povjerljivim dokumentima iz vremena Bidena kao potpredsjednika koji su otkriveni u privatnom uredu prošle jeseni.

Pročitajte i ovo Biden na granici El Paso Kriza u SAD-u Predsjednik Biden na meksičkoj granici: "Neka pokaže da ima srca"

Dokumenti su otkriveni 2. studenoga, samo šest dana prije izbora, no odvjetnici su otkriće dokumenata javno priznali tek u ponedjeljak – kada su se pojavile vijesti o otkriću. Otkriveni povjerljivi dokumenati uključuju dopise američkih obavještajnih službi i materijale za brifinge koji pokrivaju teme uključujući Ukrajinu, Iran i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Biden je u utorak rekao da nije znao da su neki povjerljivi dokumenti odneseni u njegov privatni ured nakon što je napustio mjesto potpredsjednika te da su njegovi odvjetnici "učinili ono što su trebali učiniti" tako što su odmah kontaktirali Državnu upravu za arhive i dokumente.

Pročitajte i ovo Joe Biden iz potpredsjedničkog mandata Tajni dokumenti slučajno otkriveni u bivšem Bidenovu uredu dok su čistili ormare

Ipak, ključna pitanja o situaciji ostaju bez odgovora.

Tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre odbila je odgovoriti na brojna pitanja o dokumentima, navodeći da Ministarstvo pravosuđa trenutno razmatra cijeli slučaj. Nije rekla tko je dokumente unio u ured niti jesu li pronađeni drugi dokumenti. Također nije mogla potvrditi da u drugim uredima nema dodatnih povjerljivih materijala.

 Situacija je izazvala kritike republikanaca, koji tvrde da je savezna vlada postavila dvostruke političke standarde u svom pristupu pogrešno postupanim dokumentima. No, postoji suprotnost između scenarija s Bidenom i tekuće sage s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom – koji se opirao predaji dokumenata u svom posjedu. Trumpov pravni tim sada vjeruje da će imati koristi od otkrića da je Biden imao povjerljive dokumente u svom posjedu nakon što je otišao s dužnosti.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene