Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratovi banda

Djeca vojnici ratuju u mirnoj europskoj zemlji: "Oni više ne žive dovoljno dugo da bi postali odrasli ljudi''

Švedska policiji u patroli nakon bombaškog napada bande
Švedska policiji u patroli nakon bombaškog napada bande Foto: Profimedia
U Švedskoj su se od početka 2023. sukobi banda preselili na ulice, a unutar njih djeluju i maloljetnici.

Švedska policija objavila je da se i djeca pridružuju djelovanju kriminalnih banda, čiji su se sukobi intenziviali tijekom 2023. Često se radi o maloljetnicima koji se već nalaze u  u sustavu socijalnih službi, a bande ih prihvaćaju znajući da ih se ne može kazniti zatvorskom kaznom

Pročitajte i ovo Ilustracija Postanite superheroji Ovo su najtraženiji kriminalci u EU-u: Među bjeguncima i dvojica Hrvata

Tijekom prošle godine policija je istražila 336 maloljetnika od 15 do 17 godina zbog ilegalnog posjedovanja oružja, što je osam puta više nego prošlog desetljeća. 

"Kako je moguće da su mladi Šveđani voljni ubijati, i to čak i svoje najbolje prijatelje k tome?", upitala se Evin Cetin, odvjetnica koja je radila s maloljetnicima te zaključila kako to mnogo govori o segregaciji, uvjetima u kojima mladi odrastaju te isključivanju iz društva koje doživljavaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krenuo inspekcijski nadzor Putovanje iz pakla: Držali ih na granici cijelu noć, a onda počela agonija s autobusom

"Švedsko zakonodavstvo nije pripremljeno za sukobe banda i pojavu djece vojnika. Ali to ćemo sada promijeniti", rekao je švedski premijer.

Švedska policiji u patroli nakon bombaškog napada bande Ulf Kristersson, švedski premijer Foto: Profimedia

Udruga za kolektivno tugovanje

Sakariya Hirsi, mladić iz imigrantskog predgrađa Tensta je 2020. osnovao udrugu Kolektivna tuga nakon što je i sam u pucnjavama izgubio nekoliko prijatelja. Udruga je zamišljena kao mjesto koje pomaže obiteljima da se nose s gubitkom svojih najmilijih, ali i da podigne svijest o potrebi za promjenama. 

Švedska policiji u patroli nakon bombaškog napada bande Pokopan dječak ubijen u sukobu bande Foto: Profimedia

"Prije sam govorio da naša djeca prebrzo odrastaju, ali... naša djeca više ne žive dovoljno dugo da bi uopće postali odrasli ljudi", rekao je jedan od članova na sastanku Udruge.

Tijekom 2023. godine ubijeno je četrdesetsedmero ljudi zbog sukoba banda oko prevlasti na ilegalnom tržištu drogama. Mnoge žrtve bile su nedužni civili, prenosi france24.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene