Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove napetosti

Kaos u Japanu: Sjeverna Koreja ispalila projektil, izdana pa povučena naredba o evakuaciji

Sjeverna Koreja projektil
Sjeverna Koreja projektil Afp
Aktualno Galerija Sjeverna Koreja projektil Sjeverna Koreja projektil Foto: Afp Kim Jong-un Kim Jong-un Foto: Afp Sjeverna Koreja ispalila projektile Sjeverna Koreja ispalila projektile Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS +2 Kim Jong-un i njegova obitelj - 2 Galerija 1/7 >>
Sjeverna Koreja ispalila je projektil u more u blizini istočne obale Korejskog poluotoka, priopćio je u četvrtak Združeni stožer južnokorejskih snaga.

Japanska obalna straža također je rekla da je Sjeverna Koreja ispalila nešto što bi moglo biti balistički projektil.

Lansiranje dolazi dva dana nakon što je sjevernokorejski državni medij KCNA izvijestio da je čelnik Kim Jong Un pozvao na jačanje odvraćanja od rata zemlje na "praktičniji i ofenzivniji" način kako bi se suprotstavio onome što je nazvao agresijom Sjedinjenih Država.

Japanska vlada objavila je da je upozorenje o hitnoj evakuaciji, koje je izdala i kasnije povukla za stanovnike sjevernog otoka Hokkaido nakon sjevernokorejskog lansiranja projektila u četvrtak ujutro, bilo primjereno i da nije pogreška.

"Nismo ispravili informacije koje je objavio J-Alert", sustav za hitno emitiranje, rekao je glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno na konferenciji za novinare.

Rekao je da je sjevernokorejski projektil nestao s japanskog radara odmah nakon detekcije, a daljnjom analizom utvrđeno je da ne postoji mogućnost njegova slijetanja na teritorij Japana, što je dovelo do ukidanja upozorenja o evakuaciji.

"Upozorenje J-Alert izdano je kako bi se građane obavijestilo o opasnosti od padajućeg projektila kako bi sigurnost građana bila prioritet", rekao je Matsuno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene