Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove odluke, novi napadi

Amerika spremna na dosad nezamislivo u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadi na Islamsku državu će se pojačati, a jedna od mogućnosti je slanje kopnenih postrojbi.

Sjedinjene Američke Države pojačat će napade na Islamsku državu, a postoji mogućnost napada od strane kopnenih postrojbi, rekao je Ash Carter, američki ministar obrane.

Pročitajte i ovo Izložba Trofeji ruske vojske - 1 Ogromna gužva Ruska vojska izložila zapadno oružje zaplijenjeno u Ukrajini: "Povijest se ponavlja" Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. rat u Europi Pet glavnih točaka koje Rusi probijaju, Ukrajinci su nadjačani: "Situacija je napeta"

Obraćajući se senatskom Odboru za oružane snage rekao je da se SAD neće suzdržavati od napada uz svoje saveznike ili izravnih napada, bilo iz zraka ili izravnim djelovanjem na terenu, piše Independent.

'Jednom kada ih lociramo, nijedna meta nije izvan našeg dosega', rekao je. SAD ima oko 3300 vojnika u Iraku gdje treniraju iračke snage. U Siriji nema američkih vojnika.

Smrt ruskog vojnika u Siriji pretvorila se u pravi misterij

Carter nije naznačio pod kojim uvjetima će američke snage biti raspoređene. Njegova izjava uslijedila je nakon neuspješnih pokušaja obuke sirijskih pobunjenika. Došla je i nakon misije oslobađanja taoca koje drži ISIS pri čemu je jedan američki vojnik smrtno stradao i postao prva američka žrtva američke kampanje protiv ISIS-a.

Pretresom je oslobođeno 70 zatvorenika u Iraku. Članovi terorističke skupine zarobljenicima su navodno rekli da imaju još samo sat vremena života prije nego su američko-kurdske snage stigle na mjesto događaja.

Dramatičan obrat ruskog stajališta prema Siriji

Carterovi komentari upućuju da bi se takve akcije sada mogle ubrzati.

Predložio je dvije promjene u američkoj strategiji - veći fokus na sirijski grad Raqqa, te irački grad Ramadi.

U slučaju Raqqe, SAD će pojačati potporu kurskim snagama koje okružuju grad koji je praktički ISIS-ova metropola. Kurdi su SAD-u najučinkoviti saveznici na terenu u borbi protiv ISIS-a.

Što se tiče Iraka, dosad su SAD bile usredotočene na Mosul. U međuvremenu, Iran će sudjelovati na međunaordnom summitu o o sirijskom konfliktu koji će se u petak održati u Beču. Teheran, koji podupire Bašara al Asada, će tako prvi put sudjelovati u međunarodnim razgovorima o sukobu.

Sve strane u pregovorima o Siriji moraju biti razumne

Predstojeći mirovni pregovori o Siriji imat će smisla samo ako u razgovorima budu sudjelovale sve relevantne strane, objavila je u srijedu Bijela kuća, dodajući da poziv Iranu ne oslobađa tu zemlju odgovornosti za krizu.

Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz je, upitan za sudjelovanje Irana na pregovorima u petak u Beču, odgovorio: "SAD je spreman surađivati sa svakom zemljom, uključujući Rusiju i Iran, radi rješenja sukoba u Siriji".

Na pitanje hoće li i sirijska oporba sudjelovati na pregovorima kojima je cilj okončanje četverogodišnjeg sukoba, uputio je na State Department. No, dodao je da će "razgovori imati smisla samo ako u njima sudjeluju sve strane".

Sirijska oporba protivi se uključivanju u pregovore Irana, glavnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Iran je najavio da će sudjelovati u pregovorima na kojima će biti i predstavnici Egipta, Irana i EU-a.

"Poziv Iranu ne oslobađa tu zemlju odgovornosti za odnose sa Sirijom, uključujući potporu Assadovom režimu i terorističkim organizacijama kao što je Hezbollah", istaknuo je Schultz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene