Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti na vrhuncu

Rusija odbacuje sporazum o zabrani nuklearnih pokusa? "Washington i Bruxelles su pokrenuli rat protiv naše zemlje"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vjačeslav Volodin rekao je u petak da će parlamentarni čelnici brzo razmotriti opoziv ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa nakon što je predsjednik Vladimir Putin iznio mogućnost obnove nuklearnih pokusa.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da će parlamentarni čelnici razmotriti opoziv ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa. 

Nastavak nuklearnih pokusa, bilo da ih nastavi Rusija, Sjedinjene Države ili oboje, bio bi duboko destabilizirajući u trenutku kada su napetosti između dviju zemalja veće nego u bilo kojem trenutku od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da ruskoj nuklearnoj doktrini nije potrebno ažuriranje, ali da još nije spreman reći treba li Rusija nastaviti nuklearne pokuse.

Pročitajte i ovo Skup podrške radnika Drave International skup podrške VIDEO Vlasnik tvrtke u kojoj gori plastika u suzama se obratio radnicima: "To što Stožer radi nije normalno"

Čelnik Kremlja rekao je da bi Rusija trebala razmotriti opoziv ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) jer su ga Sjedinjene Države potpisale, ali nisu ratificirale.

"Situacija u svijetu se promijenila", rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin. "Washington i Bruxelles su pokrenuli rat protiv naše zemlje".

"Na sljedećem sastanku Vijeća Državne dume definitivno ćemo raspravljati o opozivu ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa", rekao je Volodin.

Putinove, a potom i Volodinove riječi naznačuju da će Rusija sigurno povući ratifikaciju ugovora koji zabranjuje nuklearne eksplozije svima i svugdje.

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog Saveza, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojnih glava.

Pročitajte i ovo Nekretnine Astronomske cijene Zašto su stanovi u Hrvatskoj toliko skupi i što treba napraviti da se cijene smanje? "To bi bila administrativno najnježnija revolucija"

U pet desetljeća između 1945. i Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa iz 1996. izvršeno je više od 2000 nuklearnih pokusa, od kojih su 1032 izvršile Sjedinjene Države, a 715 Sovjetski Savez, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Sovjetski Savez posljednji je put testirao 1990., a Sjedinjene Države posljednji put 1992.

Od potpisivanja CTBT-a izvršeno je 10 nuklearnih pokusa. Indija je provela dva 1998., Pakistan također dva 1998., a Sjeverna Koreja je provela testove 2006., 2009., 2013., 2016. (dva puta) i 2017., prema Ujedinjenim narodima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene