Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon američkog veta

Vijeće sigurnosti UN-a uoči glasanja: Mogu li postići kompromis o Gazi?

Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a Foto: Afp
Vijeće sigurnosti UN-a i dalje u utorak pokušava pronaći kompromis uoči očekivanog glasanja o novoj rezoluciji čija najnovija verzija poziva na "suspenziju" neprijateljstava u Gazi kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći.

Manje od dva tjedna nakon američkog veta na raniju rezoluciju, glasanje je više puta odgođeno od ponedjeljka i sada je predviđeno za utorak navečer po lokalnom vremenu.

Sjedinjene Države su 8. prosinca, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, blokirale usvajanje rezolucije kojom se pozivalo na "trenutni humanitarni prekid vatre" u pojasu Gaze gdje izraelska vojska nastavlja svoje smrtonosne udare u znak odmazde za krvave zločine Hamasa 7. listopada.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, Nikola Dugandžić, Neven Bosilj - 2 U prenoćištu za beskućnike Strava u Varaždinu, žena nožem izbola tri osobe: "Zakazao je sustav, mora se prvo dogoditi nesreća da bi se nešto pokrenulo"

Uz ogromnu potporu Opće skupštine koja je prošli tjedan usvojila isti neobvezujući tekst, Ujedinjeni Arapski Emirati predložili su Vijeću novi projekt s neizvjesnim ishodom.

Dok je prva verzija pozivala na "hitan i trajni prekid neprijateljstava", novi tekst je manje izravan i poziva na "hitnu suspenziju neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup", te na "hitne mjere prema trajnom prekidu neprijateljstava".

Pročitajte i ovo Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave PPD-a investicija od 660 milijuna eura Stvara li se ponovo golema kompanija koja će utjecati na Hrvatsku? "Pavao Vujnovac zapravo postaje moćniji i od premijera i od Vlade"

Dok se Izrael i njegov američki saveznik protive terminu "prekid vatre", kvalifikacija mogućeg prekida rata - "stanka", "primirje", "humanitarni prekid vatre" - u srcu su podjela Vijeća više od dva mjeseca.

"Pregovori su kompleksni, ali se nadamo da će Vijeće danas govoriti jednim glasom", rekla je ambasadorica Emirata Lana Zaki Nusseibeh.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene