Obavijesti Video Pretražite Navigacija
investicija od 660 milijuna eura

Stvara li se ponovo golema kompanija koja će utjecati na Hrvatsku? "Pavao Vujnovac zapravo postaje moćniji i od premijera i od Vlade"

Aktualno Galerija Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave PPD-a Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave PPD-a Foto: Damir Krajac/Pixsell Fortenova; ilustracija - 2 Fortenova; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Fortenova; ilustracija - 3 Fortenova; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Fortenova; ilustracija - 4 Fortenova; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Fortenova; ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Pavao Vujnovac unutra, ruski bankari i šeik iz Emirata - van! Rezultat je to konačno održane Skupštine suvlasnika Fortenova grupe. Oni suvlasnici koji nisu pod međunarodnim sankcijama, zaključili su da im budućnost izgleda bolje s Vujnovcem. Vujnovac je za to spreman platiti čak do 660 milijuna eura.

Za jedne kraj, za Pavla Vujnovca tek početak. Nakon dugog pravosudnog natezanja, nizozemski je sud konačno dao zeleno svjetlo za održavanje skupštine dioničara Fortenova grupe. Oni su pak, sa 97 posto glasova prisutnih dioničara odobrili transakciju za promjenu vlasničke strukture Fortenova grupe, čime su sankcionirane ruske banke "izbačene" kao dioničari.

"S ovom ključnom odlukom u dugotrajnom procesu vlasničke konsolidacije Fortenova grupe, u novu godinu zaista ulazimo s novim elanom. Bez sankcioniranih dioničara u suvlasništvu kompanija će moći nastaviti uspješno poslovati i ostvarivati dobre rezultate te povećati vrijednost koju ostvaruje za sve dionike", poručio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe. 

Pročitajte i ovo Tragedija u staračkom domu - 2 stravični prizori U domu za starije lift prikliještio staricu, na mjestu je preminula: "Postoji više verzija priče, moguće da je u trenutku nesreće imala pratnju"

Donedavnim ruskim vlasnicima novac će isplatiti na zaštićene račune, kojima će pristupiti kad ne budu više pod sankcijama. Vujnovčeva tvrtka Open Pass za sve će to izdvojiti i do 660 milijuna eura, a bolju budućnost već najavljuju.

"Ovo je veliki korak naprijed za konsolidaciju kompanije i to je ključna poruka za više od 45.000 njezinih radnika, ali i za sve dobavljače i poslovne partnere. Završetkom procesa dobavljači bivšeg Agrokora dobit će više od 83 milijuna eura duga s kamatama", istaknuo je Vujnovac.

Portfelju u kojem već ima opskrbu plinom, željeznički teretni promet, luke Vukovar, Rijeka, Ploče, proizvodnju i distribuciju voća i povrća Vujnovac sad priključuje i Fortenova grupu i njezine ogromne kapacitete u prehrani i maloprodaji. Pa se u oporbi pitaju: je li Hrvatska nakon Agrokora dobila još veći Agrokor.

"Posebno zato što su tri ključna sektora, vitalna sektora svake države u rukama manje više jedne osobe. Time Pavao Vujnovac zapravo postaje moćniji i od premijera i od Vlade, i može utjecati ne samo na ekonomiju, nego i na politiku", izjavila je Sandra Benčić

"A ako ovi ljudi iz sfere financija i sjene bez legitimiteta poklope do kraja i politiku i političko odlučivanje onda se u Hrvatskoj dugoročno možemo pozdraviti i s republikom, i sa slobodama", napomenuo je Nino Raspudić. 

Za premijera situacija ni približno tako dramatična danas, sjeća se samo dramatične prošlosti Agrokora, donosi donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Tvrtka je bila došla u situaciju da joj se snižava rejting, da se urušava kao kula od karata i pada u naručje kome? Jedinome kome ionako može padat svih ovih godina pada u naručje Vladi i sad se vi prpajte. A mi reagiramo munjevito, bez ikakvih troškova za državu", rekao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Puno je manjkavosti Visoki predstavnik upozorio vlasti BiH da izmjene izborni zakon: "Ukoliko to ne učinite u iduća dva-tri tjedna…"

Ni guverner HNB-a ne vidi problem u veličini tvrtke, nego u sposobnosti da plaća svoje račune.

"Ukoliko ta grupa ima kapacitete da servisira svoju zaduženost, ukoliko je ona ograničena onda problema ne bi trebalo biti", poručio je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

A značajnih ograničenja očito više nema ni za proceduru preuzimanja. Predstavnici šeika Alketija u Hrvatskoj na cijelu priču danas nisu imali komentara.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene