Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zatvoru od 1974.

Najozloglašeniji britanski zatvorenik ne može na slobodu: Nije mu pomogla ni znakovita izjava

Charles Bronson
Charles Bronson Foto: World History Archive / Alamy via Guliver
Najozloglašeniji britanski zatvorenik Charles Bronson ostaje iza rešetaka. Odbor za uvjetni otpust odbio je njegovo puštanje na slobodu.

Charles Bronson, najozloglašeniji britanski zatvorenik, ostaje u zatvoru nakon javnog saslušanja za uvjetni otpust.

Odbor pred kojim je saslušan u zatvoru Woodhill u blizini Milton Keynesa u Buckinghamshireu odbio je njegovo puštanje na slobodu. Također je odbijena i Bronsonova molba da bude premješten u zatvor otvorenog tipa.

Bronson je poznat i pod imenom Charles Salvador. U zatvoru je zbog oružane pljačke 1974. godine i, osim nekoliko kratkih razdoblja na slobodi, posljednjih pedesetak godina je iza rešetaka.

Tom 70-godišnjaku prvotna sedmogodišnja kazna više je puta produljivana zbog njegovih nasilnih napada na zatvorsko osoblje i ostale zatvorenike. Zabilježeno je 11 incidenata uzimanja talaca u kojima je sudjelovao.

Na saslušanju za uvjetni otpust Bronson je tvrdio da je "ponovno rođeni umjetnik koji je prošao kroz fazu uzimanja talaca".

"Nakon razmatranja okolnosti njegova prijestupa, napretka koji je Salvador postigao dok je bio u pritvoru i dokaza predstavljenih na saslušanjima, vijeće nije bilo uvjereno da je bio pogodan za oslobađanje", navodi se u odluci odbora.

Većinu posljednjih 48 godina iza rešetaka

Među argumentima navode da je Bronson većinu posljednjih 48 godina proveo iza rešetaka i da je "veći dio tog vremena bio u uvjetima segregacije".

Tri člana odbora izjavila su da prihvaćaju kako on istinski želi napredovati i da je motiviran raditi na svom oslobađanju. Međutim, dodaju da imaju na umu njegovu povijest upornog kršenja pravila i da Salvador ne vidi ništa loše u tome.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) ISPOVIJEST U PROVJERENOM Damir Škaro proglašen krivim za silovanje

"On živi svoj život kruto prema vlastitim pravilima i kodeksu ponašanja i brzo prosuđuje druge prema vlastitim standardima. Njegov pozitivni napredak mora se procijeniti u kontekstu njegova držanja u visokorestriktivnom okruženju", dodaje se obrazloženju odluke.

Navode kako smatraju da treba detaljno testirati kako Bronson kontrolira bijes, i to izvan njegova trenutačnog okruženja.

"Volim svijet"

Bronson je u srijedu Sky Newsu poslao glasovnu poruku u kojoj tvrdi da mrzi nasilje i dodaje da je uzoran zatvorenik posljednjih desetak godina.

Bronson u poruci tvrdi da nikada nije bio opasnost za javnost. "Volim svijet", istaknuo je.

S tim se ne slaže neimenovani zatvorski psiholog, koji je rekao da Bronson predstavlja umjereni rizik od nasilja u zatvoru, no da bi predstavljao veliki rizik kad bi bio oslobođen. Navodi da Bronson ima razvijeni PTSP nakon što se suočio s brutalnim i neprihvatljivim tretmanom iza rešetaka jer je većinu vremena u zatvoru proveo u samici.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud Brutalno ubojstvo Ubojici koji je 20 puta ženu izbo nožem smanjena kazna: Pogledajte obrazloženje suda

Psihologinja Kerry Daynes, koju je pozvao Bronson, smatra da bi on vjerojatno trebao ostati gdje jest, no postupno bi trebao biti uveden u otvoreni dio. Bronsonu je ranije dijagnosticiran antisocijalni poremećaj osobnosti opisan kao autoritarna stajališta i sumnjičavost prema motivima drugih, ali i pozitivan pogled prema nasilnim incidentima u prošlosti.

Tijekom saslušanja Bronson je trojici članova odbora predao primjere svojih umjetničkih djela rekavši im: "Svako ovo djelo dio je mene." Odboru za uvjetni otpust poručio je i kako uživa u masovnim tučnjavama u zatvoru, no inzistirao je na tome da se popravio i pronašao utjehu u umjetnosti.

Nitko od zatvorskih i probacijskih službenika koji su svjedočili na saslušanju za uvjetni otpust nije rekao da je spreman za puštanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene