Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj jedne ere

Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle"

Novinari na Kosovu više ne mogu raditi u tiskanim medijima jer ondje više ne izlaze dnevne novine. Kosovo je tako postalo prva europska država bez dnevnih novina. Gašenje tiska i prelazak na elektronička izdanja zapečatila je pandemija.

Tiskarski strojevi nekoć najčitanijeg dnevnog lista na Kosovu potpuno su utihnuli. Na trakama su ostale tek stranice posljednjeg otisnutog izdanja lista koji je na vrhuncu imao tiražu od oko deset tisuća primjeraka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

''Pandemija je ubrzala stvari. Što bi se vjerojatno dogodilo za pet godina, dogodilo se za pet mjeseci. Pandemija i virus natjerali su nas da puno brže napravimo nešto što bismo i inače napravili jer je pritisak brzo rastao'', rekao je Agron Bajrami, urednik lista Koha Diotre.

Prije pandemije čitanost novina je padala pa su izdavači prebacivali svoju aktivnost na internet. Fizička izdanja jednostavno su postala neisplativa. Kada je nastupilo zatvaranje države zbog virusa, kupci su nestali.

''Nažalost Kosovo je danas jedino mjesto u Europi, možda i šire, koje nema dnevne tiskane novine. Sve je prebačeno na internet, ali starije generacije lišene su primarnog izvora informiranja, u ovom slučaju tiskanih novina'', govori Imer Mushkolaj, predsjednik novinarskog vijeća Kosova.

Na Kosovu je još do prije godinu dana bilo pet dnevnih novina.

''Oni koji su redovito čitali novine shvatili su da nema više dnevnih novina jer se ne tiskaju. Svejedno, barem jednom na tjedan dođu i pitaju jesu li kojim slučajem novine došle ili kada će doći'', kaže Ibrahim Gashi, prodavač na kiosku.

Starijim generacijama koje su redovito kupovale novine pripada i Azem Qerkini, strastveni kolekcionar starih izdanja.

''Ukupno sam skupio oko trideset tisuća primjeraka. Ovdje iza sebe imam arhivirano samo dvadeset tisuća jer je trećina oštećena u ratu'', rekao je Azem Qerkini, kolekcionar novina.

Iako više neće izlaziti, tiskane dnevne novine na Kosovu još će živjeti tek u ovakvim kolekcijama i redakcijskim arhivima gdje će ih vidjeti i budući naraštaji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene