Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi izazovi

Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od 1. veljače jedina dopuštena valuta na Kosovu bit će euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa u većinski srpskim sredinama.

Beograd i Priština su pred novim izazovom u dijalogu o normalizaciji odnosa poslije odluke kosovske središnje banke (CBK) da će od 1. veljače jedina dopuštena valuta na Kosovu biti euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa u većinski srpskim sredinama.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcionira na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinskim srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

Pročitajte i ovo Ilustracija statistike za 2023. Hrvati prošle godine osvojili milijune! Evo koja igra na sreću im je bila najunosnija

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u Davosu, gdje sudjeluje na Svjetskom ekonomskom forumu, da najava Prištine o ukidanju platnog prometa sa Srbijom predstavlja pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda s Kosova. Istaknuo je uvjerenje da to međunarodna zajednica neće dopustiti, javili su beogradski mediji iz Davosa.

Prema priopćenju kosovske središnje banke (CBK) "jedina valuta dopuštena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija – u gotovini u platnom sustavu u Republici Kosovo je euro". Dodaje se da će euro, po Ustavu RK i zakonu o središnjoj banci, jedina valuta u svim gotovinskim plaćanjima biti euro.

Pročitajte i ovo Ilustracija Beba je umrla Užas u susjedstvu! Žena ispričala kako ju je tijekom poroda doktor vrijeđao i tukao: "Uzeo je mog malog anđela koji sada leži u grobu"

Druge valute mogu se koristiti za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti.

Zamjena valuta na Kosovu bit će moguća isključivo u institucijama koje imaju licencu CBK za te usluge.

"Sve druge odredbe, koje su u suprotnosti s ovom uredbom, stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ove Uredbe", navela je CBK u priopćenju o uredbi koja će stupiti na snagu od 1. veljače.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o štrajku sudaca: ''Ne vidim nikakvu logiku u tome''

Da će se na Kosovu obustaviti platni promet Srbije posredno je u Davosu u srijedu potvrdio i posebni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. On je uvjeren da - ukoliko počne primjena najavljene uredbe - to "neće dovesti do opasne situacije“, te da će se naći rješenje "bez negativnih posljedica".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene