Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao i Vučić

Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

Kosovski dužnosnici potvrdili su u srijedu da od 1. veljače počinje primjena uredbe Središnje banke Kosova (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, uz prijelazno razdoblje da bi se građani prilagodili toj uredbi.

Prema ranijoj objavi CBK jedina dopuštena valuta na Kosovu bit će euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa.

Ta odluka u praksi znači zabranu uporabe dinara, službene valute Srbije koja se do sada koristila u svim većinskim srpskim enklavama na Kosovu.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcionira na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinski srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

Beograd je u međuvremenu optužio vlasti u Prištini da tom odlukom pokušavaju ukinuti dijalog i protjerati srpski naroda s Kosova, a predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da je uvjeren da to međunarodna zajednica neće dopustiti.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Antonio Dragić - 1 za Dnevnik Nove TV Zet preminule starice prepričao stravične detalje: "Supruga me zove - Našla sam majku mrtvu, pas pored nje krvav"

On je zatražo od Europske unije i međunarodne zajednice pritisak na Prištinu da povuče odluku, a u međuvremenu se u srijedu navečer sastao s veleposlanicima država Kvinte - SAD-a, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Francuske. No, poslije tog sastanka objavljeno je da neće biti nikakvog priopćenja.

"Svaka formalna riječ bila bi suvišna", poručeno je medijima iz Vučićeva ureda.

Prije tog sastanka zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi potvrdio je da od četvrtka 1. veljače počinje primjena odluke CBK-a, te da nitko, ni međunarodni partneri Kosova, ne dovode u pitanje zakonitost te odluke.

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u; ilustracija - 1 Stvarna prijetnja ili kampanja Ustavnoj krizi SAD-a ne nazire se kraj: "Nije lako razgovarati s osobom koja za sebe kaže da je božji poslanik"

On je novinarima u Prištini rekao da CBK u suradnji s Narodnom bankom Srbije treba pronaći prikladan mehanizam tranzicijskog razdoblja.

Međunarodna zajednica je pak zatražila da se ova odluka odgodi uz ocjenu da može negativno utjecati na srpsku zajednicu.

Bislimi je u srijedu u Prištini, prema izvješću Radija Slobodna Europa, uputio i niz kritika na račun Srbije za zlouporabu novca u ime Srba s Kosova.

"Predsjednik Srbije izjavljuje da svake godine pošalje 800 milijuna eura na Kosovo. Da 800 milijuna eura dolazi na Kosovo, Srbi s Kosova bi imali iste prihode kao građani Japana", rekao je Bislimi.

Pročitajte i ovo Prljave tablice na automobilima; ilustracija - 1 Loš trik Zaprljate li ih, mogli bi vam iz novčanika izbiti priličnu svotu: Kazne se penju do 1990 eura!

Ustvrdio je da na Kosovo iz Srbije dolazi manje od 200 milijuna eura.

"Uspostavljanjem transparentnosti, Vučić će morati objasniti gdje ide drugi novac", rekao je Bislimi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene