Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu izbacivanje iz stranke

Kakav gaf: Japanski zastupnik nazvao Obamu 'crnim robom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski zastupnik Kazuya Maruyama napravio je gaf zbog kojeg njegovi kolege iz Parlamenta zahtijevaju njegovo izbacivanje iz stranke.

Kazuya Maruyama nepažljivo se izrazio u obraćanju Parlamentarnom povjerenstvu Japana, govoreći o podrijetlu američkog predsjednika.

Pročitajte i ovo Joe Biden BRUJANJE AMERIČKIH MEDIJA VIDEO Biden opet šokirao sve prisutne: Zabunom rekao da mu je sin poginuo u ratu u Iraku Slika nije dostupna Mama Sarah U Keniji u dobi od 99 godina preminula baka Baracka Obame

'U Sjedinjenim američkim državama crni je čovjek postao predsjednik. Ljudi koji su osnivali tu zemlju nikada ne bi pomislili da bi crni rob mogao postati predsjednik', nespretno se izrazio Maruyama dok je govorio o američkoj 'dinamičnoj reformi' za vrijeme rasprave o ustavnim promjenama u Japanu.

Iako je pokušao pojasniti što je točno mislio, potaknuo je lavinu negativnih reakcija. Oporba traži njegovo izbacivanje iz stranke zbog rasizma, kolege iz koalicije su osudile njegovu 'iskrenost', a ostali zastupnici smatraju kako bi sam trebao podnijeti ostavku. Liberalna demokratska stranka, čiji je član, desna je konzervativna stranka i najveća stranka u Japanu. Na vlasti je gotovo neprekidno od osnivanja 1955. godine.

Na press konferenciji nakon sastanka Maruyama se ispričao za nespretnu izjavu. 'Žao mi je što sam napravio opasku koja je dovela do nesporazuma. Nisam želio biti rasist, želio sam reći kako je SAD uspješno nadvladao svoju rasisitičku povijest. Krivo sam se izrazio', kazao je i u razgovoru zaCNN.

Barack Obama, prvi afroamerički predsjednik SAD-a, nije potomak američkih robova. Sin je crnca iz Kenije i bjelkinje iz Kansasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene