Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sloboda kretanja

Japan više nema najjaču putovnicu na svijetu: Doznajte i na kojem je mjestu Hrvatska

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svake godine objavljuje se lista država rangiranih po tome kolikom broju drugih mogu pristupiti nositelji njihove putovnice bez vize.

Prvi put u pet godina, Japan više nema najmoćniju putovnicu na svijetu. Na novoj globalnoj ljestvici Singapur zauzima prvo mjesto, a njegovi građani mogu posjetiti 192 zemlje od njih 227 bez vize.

Njemačka, Italija i Španjolska napredovale su na drugo mjesto s bezviznim pristupom za 190 odredišta. Japan je izbačen na treće mjesto, mjesto koje zauzima sa šest drugih nacija - Austrijom, Finskom, Francuskom, Luksemburgom, Južnom Korejom i Švedskom. Državljani ovih zemalja mogu bez prethodne vize posjetiti 189 odredišta, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizarna pogreška Golema blamaža američke vojske: Godinama slali povjerljive informacije na pogrešnu adresu, nisu ni slutili kome ih šalju

SAD, s druge strane, nastavlja svoje sada već desetljetno dugo klizanje niz indeks, spustivši se još dva mjesta na osmo, s pristupom 184 zemlje bez viza. Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD zajedno su držali prvo mjesto na indeksu 2014., ali su od tada na dugoj silaznoj putanji.

Hrvatska se pak našla na 14. mjestu s bezviznim pristupom 175 zemalja.

Pročitajte i ovo Avion American Airlinesa (Foto: Arhiva/AFP) 23 putovanja do Mjeseca S istom kartom putovao 12 tisuća puta, objasnio kako je to moguće: "To mi je bila najbolja investicija u životu"

Afganistan je i dalje ukorijenjen na dnu popisa, s rezultatom bezviznog pristupa od samo 27, a slijede ga Irak (29) i Sirija (30) - tri najslabije putovnice na svijetu.

Poredak je izradio Henley Passport Index, koji se temelji na ekskluzivnim podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa i analizira u koliko zemalja nositelj putovnice može ući bez da šrethodno nabavi vizu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene