Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV

Ključni čovjek u Vatikanu: Blizak prijatelj pokojnog pape o utjecaju i nasljeđu Benedikta XVI., ali i problemima u Crkvi

U Vatikanu je završio posljednji, treći dan odavanja počasti preminulom papi emeritusu Benediktu XVI. O njegovu je životu Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, razgovarala s kardinalom Gerhardom Ludwigom Müllerom, bliskim suradnikom i prijateljem pokojnog pape.

Ivana Petrović je u Vatikanu, gdje je u srijedu bio treći i posljednji dan odavanja počasti papi emeritusu Benediktu XVI. Ondje je razgovarala s Gerhardom Ludwigom Müllerom, bliskim suradnikom i prijateljem pokojnog pape, a na početku razgovora pitala ga je o Benediktovu nasljeđu u Crkvi.

"Njegovo nasljeđe je veliko i važno jer on je jedan od najboljih mislilaca katoličke teologije našeg vremena", rekao je Müller, bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere.

"Bio je veoma važan zbog Drugog vatikanskog sabora, zbog konstitucija o Božjoj objavi i sakramentalnosti Crkve, kao i svih njegovih drugih pisanja, ne samo zbog kolekcije tisuća članaka nego i onoga što je kreirao, povezujući Boga, Isusa Krista, nastanak, velike teme, prirodu. Važan je i zbog svoje katologije i njegovih slavnih homilija, vrlo dubokih i bliskih srcima ljudi. Njegova specijalnost, osim što je bio mislilac na visokoj razini, bila je i karizma u izražavanju", dodao je kardinal.

Pročitajte i ovo Ilustracija prevaranti vrebaju Budite oprezni: Ovo su svjetske kovanice koje su slične euru, a vrijednost im je znatno manja ili nikakva

Petrović ga je pitala i o Benediktovoj oporuci napisanoj 2006. godine, u kojoj je pozvao njemački narod da ostane vjeran Crkvi.

"Katolička Crkva je zbog pada mnogih biskupa u dubokoj krizi. Oni žele modernizirati Crkvu, ali to nije ni moguće ni potrebno. Crkva je moderna u Isusu Kristu", rekao je kardinal.

Pročitajte i ovo Klimatski aktivisti prebojali ulazna vrata ureda francuske premijerke "Tko je kriv?" VIDEO Klimatski aktivisti prebojali ulazna vrata ureda francuske premijerke

Također ga je pitala o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

"Nadamo se da će ga kanonizirati i da sve sumnje koje imaju pravoslavci nisu prava pitanja vjere, nego je to natjecanje katolika i pravoslavaca. To nema ništa s našom kršćanskom vjerom jer su nam pravoslavci vrlo bliski. Imaju istu vjeru, iste sakramente i stoga moramo nadvladati sve povijesne napetosti koje postoje. Pripadamo istoj Božjoj obitelji i zato je za njih čast kada je pripadnik Crkve kanoniziran i uzdignut u sveca", odgovorio je Müller.

Sigurnosne pripreme za papin sprovod

Osim što je razgovarala s kardinalom Müllerom, Petrović se javila u Dnevnik Nove TV te je objasnila kako izgledaju sigurnosne pripreme za sprovod pape emeritusa.

"Velik broj vjernika koji su došli iznenadio je i samu Svetu stolicu, a u četvrtak se očekuje puno veći broj od broja službenih posjeta. Sigurnost je stvarno na najvišoj razini", rekla je.

"Oko tisuću agenata je angažirano, kao i lovci koji će u vojnim bazama biti spremni ako dođe do neke nezgodne ili nesigurne situacije. U pripravnosti su i protuterorističke jedinice i jedinice specijalizirane za borbu protiv nuklearnog i biološkog napada", objasnila je Petrović.

Pročitajte i ovo Barikade na Kosovu CRNE PROGNOZE Mračna predviđanja ruske državne agencije: "Stanje na Kosovu i u Bosni moglo bi eksplodirati"

Osim pripreme u Vatikanu, Petrović je tijekom javljanja uživo govorila i o stanju u Crkvi.

"Kardinal Josip Bozanić danas je rekao da su, nakon što se Benedikt XVI. odrekao dužnosti pape, otvorena nova vrata u povijesti Crkve. To je točno i to je odreknuće mnogo toga promijenilo", rekla je.

"Koliko god se svi spremaju za njegov sprovod, u Rimskoj kuriji već su počeli preslagivanja i sukobi koji već neko vrijeme traju", dodala je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Knjiga žalosti za papu Benedikta XVI. - 1 U Zagrebu Milanović se upisao u knjigu žalosti povodom smrti pape Benedikta XVI.: Uputio sućut papi Franji

Na kraju javljanja istaknula je da ni Benedikt XVI. ni papa Franjo nisu karijeristi, ali da su "u Vatikanu okruženi su s jako puno karijerista".

"Što se tiče papinstva Benedikta XVI., ono je bitno zbog dvije uporišne točke. Prvi je zakon protiv pedofilije, povijesni zakon koji je obavezao Crkvu na suradnju sa svjetovnim tijelima kaznenog progona. Drugi je zakon protiv pranja novca, kojim je vatikanske financije stavio pod kontrolu mehanizama Europske unije. U tom trenutku, kad je taknuo u novac, počele su sve njegove nevolje", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene