Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPRAŠTAJ

Tople uspomene Hrvata na bivšeg papu: "U osobnim susretima bio je jednostavan, imao je smisla za humor"

Aktualno Galerija Papa Benedikt XVI - 4 Papa Benedikt XVI - 4 Foto: DNEVNIK.hr Papa Benedikt XVI - 5 Papa Benedikt XVI - 5 Foto: DNEVNIK.hr Papa Benedikt XVI - 3 Papa Benedikt XVI - 3 Foto: DNEVNIK.hr Papa Benedikt XVI - 2 Papa Benedikt XVI - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Papa Benedikt XVI - 1 Galerija 1/5 >>
U dobi od 95 godina preminuo je Benedikt XVI. Papa emeritus preminuo je u subotu u svojoj vatikanskoj rezidenciji, gotovo desetljeće nakon odstupanja s dužnosti. Vodio je Katoličku crkvu manje od osam godina. 2013. povukao se s dužnosti zbog lošeg zdravstvenog stanja i postao prvi papa u 600 godina koji je svojevoljno odstupio s čela Katoličke crkve. Brojne su reakcije iz Hrvatske. Mnogi su se rado sjetili papina dolaska u našu zemlju 2011., ali i susreta i suradnje s njim.

Molitveno bdjenje s mladima na zagrebačkom Trgu na papu Benedikta ostavilo je dubok dojam. Te slike sjeća se i Ivan, koji je tada vodio program.

"Ona tišina, koja je nekoliko minuta trajala tijekom klanjanja pred presvetim i papa Benedikt je to svoj pratnji i kardinalu Bozanić baš to isticao, da se mogao čuti cvrkut ptica iz obližnjeg parka", prisjetio se Ivan Tašev.

Da je Benediktu posjet Hrvatskoj ostao u srcu, prisjeća se i Nikola Eterović. Kao glavni tajnik Biskupske sinode godinama je bio njegov bliski suradnik.

"Imao sam prigodu upoznati ga neposredno, kad smo imali radne susrete, nekad i za vrijeme ručka. U tim osobnim susretima bio je jednostavan, znao se nasmijati, imao je smisla za humor, čovjek je imao jednu drugu sliku nego kad se pojavljivao javno, kad je izgledao ozbiljno", prisjetio se Eterović.

Iako narušenog zdravlja, s njim se posljednji put susreo prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DUBOKO OŽALOŠĆENI U Vatikan pristižu poruke sućuti u povodu smrti Benedikta XVI.: "Katolička crkva ostala je bez velikog duhovnog čovjeka"

"Bio sam kod njega u Rimu, u rezidenciji u kojoj je živio skoro 10 godina i razgovarali smo skoro sat vremena. Bio je prisutan, ali vidjelo se da je ostario, da ga fizičke sile napuštaju i teško je govorio", kaže Eterović.

I prije nego što je imenovan Papom, naš bivši veleposlanik Emilio Marin imao je prilike upoznati ga.

"Mogu reći da sam ga poznavao. Da mi je bila čast jer sam bio jedini veleposlanik, što je bilo neobično, kojega je on nastavio oslovljavati kao prije", kazao je Emilio Marin, bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici.

Ivica Šola podsjeća na Bendiktove riječi o blaženom Aloziju Stepincu.

"Za Hrvate je Benedikt svetac već sada jer sa svecem trpi, kao što je papa Franjo margnalizirao Stepinca tako je Bendikt umro marginaliziran kao svetac i mi imamo novog naučitelja crkve", smatra Ivica Šola.

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI. - 1 U VATIKANU Preminuo bivši papa Benedikt XVI., mjesecima je teško govorio i bio fizički slab

Mnogi su mu hrvatski dužnosnici dolazili u posjet. Iako je u Hrvatskoj bio samo jednom, njegov posjet itekako je ostavio dubok trag.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene