Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA IZ VATIKANA

Najvažnije oproštajne poruke "najnapadanijeg pape": Ivana Petrović o oporuci i kritikama protiv Benedikta XVI.

Tisuće i tisuće vjernika stižu u Vatikan kako bi se oprostile od pape emeritusa Benedikta XVI. Odande se uživo javila Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, te se osvrnula na oporuku preminulog pape i kritika na njegov račun.

Ivana Petrović u Dnevnik Nove TV javila se uživo iz Vatikana, gdje se okupljaju vjernici iz svih dijelova svijeta da bi se oprostili od pape emeritusa Benedikta XVI. Na početku javljanja istaknula je važne poruke iz njegove oporuke napisane 2006. godine.

"Meni je dosta važna ona koja se odnosi na znanost. Papa se kritički osvrnuo na znanosti, i prirodne i društvene. Napisao je da su neka nova dostignuća kvaziznanstvena i da nisu ništa drugo nego filozofska interpretacija nečega što bi trebalo biti znanost, osobito u domeni povijesnih znanosti koje istražuju Sveto pismo", rekla je.

Pročitajte i ovo Ivona Obrić iz Ceha frizera, kozmetičara i pedikera UO Rijeka INSPEKTORAT U AKCIJI Građani bijesni zbog zaokruživanja, obrtnica objašnjava: "Cijene smo prilagodili da nema previše kovanica, to bi nam radilo problem zbog bankomata"

Zatim je istaknula koji dio njegova pisanja o znanosti smatra najvažnijim.

"Napisao je da je katolička vjera puno dobila u dijalogu s prirodnim znanostima, da su prirodne znanosti katoličkoj vjeri pomogle da shvati vlastita ograničenja, ali i vlastitu posebnost. Tko god je čitao njegov fenomenalni rad o vezi teologije i kvantne fizike, sigurno će znati o čemu govori", objasnila je Petrović.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZA DNEVNIK NOVE TV Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja

Drugi važan naglasak, dodala je, tiče se Njemačke i njemačkih vjernika.

"Poslao je poruku svome njemačkom narodu da ostane vjeran Crkvi, da ostane ukorijenjen u vjeri. Ta poruka također nije napisana bezveze, s obzirom na to da unutar njemačke Crkve postoji velika podjela. Njemački episkopat financijski je moćan predvodnik mnogih skandala koji utječu i na Rimsku kuriju", rekla je Petrović.

Kritike na račun pape emeritusa

Treći važan naglasak, rekla je Petrović, njegova je zamolba za oprost svih koje je povrijedio, uz tvrdnju da to nije bilo namjerno, i njegovo ponovno negiranje prikrivanja zlostavljanja u Crkvi dok je bio nadbiskup u Münchenu.

"Papa Benedikt XVI. po meni je najnapadaniji papa u svim pontifikatima od završetka Drugog svjetskog rata. Napadi su počeli čim je izašao na balkon u Vatikanu nakon što je izabran za papu. Predvodili su ih britanski mediji nazivajući ga Božjim rotvajlerom i Ratzi-naci. Ti isti mediji danas jako hvale njegovo teološko i filozofsko znanje i baštinu", ustvrdila je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Martin Evačić, predsjednik HUP Udruge trgovine DUGOROČNO NEIZDRŽIVO Predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u: "Nismo dizali marže, to je lako provjerljivo. Podržavamo dolazak Državnog inspektorata - neka se vidi tko je lovio u mutnom"

Zatim je istaknula da je jednom o tim kritikama na račun pape Benedikta razgovarala s katoličkim teologom Tomislavom Ivančićem.

"Pitala sam ga zbog čega ga napadaju jer ga je on dobro osobno poznavao. On mi je odgovorio: 'Zbog toga što se boje njegove snažne duhovnosti i superiornog intelekta.' Ti su napadi bili konstantni", rekla je Petrović.

Pročitajte i ovo Željka Kinkela, Voditeljica Odsjeka darivatelja krvi TANKA GRANICA Iz Zagreba stiže apel o naglom padu zaliha krvi. Otkrivamo kakvo je stanje u riječkom KBC-u

Komentirala je i povezivanje njegova imena s prikrivanjem pedofilije.

"Nadbiskupija u Münchenu, kojoj je na čelu Reinhard Marx, predvodnik uvjetno rečeno liberalne struje i novog sinodalnog puta unutar njemačke Crkve, od privatnog odvjetničkog ureda naručila je istragu slučajeva seksualnog zlostavljanja u nadbiskupiji od 1945. do 2019. godine", rekla je Petrović.

"Izvješće od 1900 stranica svelo se na papu Benedikta, koji je svega pet godina bio nadbiskup. Nijedan istraženi slučaj, od njih četiri koji su mu se stavljali na teret, nije se pokazao istinitim. Vatikan je to, naravno, odbacio, ali je sve u medijima jako promovirano. Mene čudi da naša domaća crkvena javnost nikada o tome nije polemizirala", zaključila je.

Među uzvanicima koji će stići na sprovod pape emeritusa, kako doznaje Dnevnik Nove TV, nalaze se slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar, španjolska kraljica majka Sofija i ministar Felix Bolanos, poljski predsjednik Andrzej Duda, portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa, kralj Filip od Belgije, predsjednik Italije Sergio Mattarella, predsjednica Mađarske Katalin Novak, njemački kancelar i predsjednik Olaf Scholz i Frank-Walter Steinmeier te drugi. Iz Hrvatske, podsjetimo, na sprovod idu ministri Gordan Grlić Radman i Nina Obuljen Koržinek.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene