Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUBOKO OŽALOŠĆENI

U Vatikan pristižu poruke sućuti u povodu smrti Benedikta XVI.: "Katolička crkva ostala je bez velikog duhovnog čovjeka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u osobno ime i u ime Vlade izrazio je sućut papi Franji, kardinalu Bozaniću te svim katoličkim vjernicima u Hrvatskoj i diljem svijeta koji su ožalošćeni odlaskom pape emeritusa Benedikta XVI. Poruke sućuti u Vatikan stižu i od drugih europskih državnika.

"Početkom lipnja 2011. godine papa Benedikt boravio je u pastoralnom pohodu Republici Hrvatskoj gdje su ga dočekali desetci tisuće ljudi. Posjet pod geslom "Zajedno u Kristu" posvetio je Prvom nacionalnom danu hrvatskih obitelji. Bio je to posljednji posjet poglavara Katoličke crkve Hrvatskoj. Njegove tadašnje poruke – jačanje vrijednosti obiteljskog života i općeg dobra, učvršćivanje jedinstva, oživljavanje nade i zajedništvo s Bogom koji je temelj bratskog suživota i društvene solidarnosti itekako su poželjne i primjenljive u današnje turbulentno vrijeme", piše u priopćenju Vlade.

"Hrvatski narod pripada Europi'' – poručio je prigodom posjeta Hrvatskoj papa Benedikt XVI., koji je snažno zagovarao naš ulazak u Europsku uniju, jasno naglašavajući doprinos hrvatskog naroda europskim duhovnim i moralnim vrijednostima.

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI. - 1 U VATIKANU Preminuo bivši papa Benedikt XVI., mjesecima je teško govorio i bio fizički slab

Kao temelj slobodnog i pravednog društva, tijekom svog bogatog i plodonosnog pontifikata, isticao je savjest i stalno preispitivanje naših postupaka na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini. Pozivao je europske narode da pomažu očuvanju i obnovi zajedničke baštine ljudskih i kršćanskih vrijednosti.

Prije nego je postao papa, otac Ratzinger, čvrsto je čuvao katoličku doktrinu kao perfekt Kongregacije za nauk vjere. Na tome je mjestu naslijedio hrvatskog kardinala Franju Šepera te još jednom isprepleo svoj život s hrvatskim katoličkim pukom.

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI. - 2 PREDVODI GA PAPA FRANJO Vatikan objavio kada će se održati pogreb Benedikta XVI.: Mogli bi se pisati novi protokoli

Duboko smo ožalošćeni odlaskom velikog teologa, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom narodu.

Pridružujemo se Svetom Ocu i katolicima diljem svijeta u sjećanju i štovanju pobožnosti i služenja Benedikta XVI. Ostat će zapamćen u cijelom čovječanstvu, a njegovo djelo duboko je oblikovalo Katoličku Crkvu", priopćila je hrvatska Vlada.

 

Sućut predsjednika HBK 

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Dražen Kutleša uputio je u subotu sućut papi Franji u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

"Nakon što smo prije nekoliko dana prihvatili Vaš poticaj i molili za papu emeritusa Benedikta XVI. da ga Gospodin utješi i podupre u 'svjedočenju ljubavi prema Crkvi do kraja', jutros smo primili vijest da se vratio u Očev dom", napisao je nadbiskup Kutleša.

Dodao je da se sa zahvalnošću prisjećaju njegova učenja kojim je uvijek pozivao na življenje kršćanske nade i prepoznavanje Božjeg djelovanja u povijesti po osobi Isusa Krista te na življenje vjere ljubeći Gospodina, Crkvu i svakog čovjeka, stvorenog na Njegovu sliku.

Kutleša je podsjetio i da je papa Benedikt XVI. posjetio Hrvatsku u lipnju 2011., povodom Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji te na njegove riječi ohrabrenja za mlade, za obitelji i za cijelo hrvatsko društvo:

"Drage hrvatske obitelji, živeći u zajedništvu vjere i ljubavi, budite što očitiji svjedoci obećanja koje je Gospodin, uzašavši na nebo dao svakomu od nas: '…ja sam s vama sve dane do svršetka svijeta' (Mt 28,20). Dragi hrvatski kršćani, osjećajte se pozvanima naviještati evanđelje cijelim svojim bićem; osjetite snagu Gospodnje riječi: 'Pođite i učinite mojim učenicima sve narode' (Mt 28,19)".

Papi Franji izrazio je najiskreniju sućut.

"U ime Hrvatske biskupske konferencije, zajedno sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjernicima i svim ljudima dobre volje izražavam Vam najiskreniju sućut, dijeleći Vašu bol, ali u kršćanskoj nadi i s osjećajima zahvalnosti za život Benedikta XVI. On je svoj život posvetio Crkvi i naviještanju Evanđelja Gospodina našega Isusa Krista", napisao je nadbiskup Kutleša i dodao: "Molimo s cijelom Crkvom da ga milosrdni Gospodin primi kao svoga dobroga i vjernoga slugu i udijeli mu život vječni".

U Vatikan pristižu poruke sućuti u povodu smrti Benedikta XVI.

U Vatikan pristižu poruke sućuti u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI. koji je umro u 96. godini života u samostanu Mater Ecclesiae.

Glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio je sućut u povodu smrti bivšeg pape Benedikta XVI. u subotu rekavši da je on bio "principijelan u svojoj vjeri, neumoran u nastojanjima za promicanje mira i odlučan u obrani ljudskih prava".

"Sjećamo se pape Benedikta kao poniznog čovjeka molitve i proučavanja", kazao je Guterres.

Kralj Charles III., poglavar Anglikanske Crkve, u subotu je pozdravio "konstantne napore" pape emeritusa Benedikta XVI. za mir i približavanje između katolika i protestanata, rekavši da je vijest o njegovoj smrti dočekao s "dubokom tugom".

"Također se sjećam njegovih stalnih nastojanja da promiče mir i dobru volju među svim narodima, te da ojača odnos između svjetske anglikanske zajednice i Rimokatoličke Crkve", rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Benedikt bio "branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti".

“Benedikt XVI. bio je eminentna vjerska i državna ličnost, uvjereni branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti", napisao je u poruci sućuti papi Franji, koju prenosi Kremlj.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne Crkve, rekao je da se "tijekom papinstva Benedikta XVI. odnos između Ruske pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve značajno razvio u duhu bratske suradnje i želje za interakcijom o tome kako prevladati ponekad bolno nasljeđe prošlosti".

"Apsolutni autoritet Benedikta XVI. kao izvanrednog teologa omogućio mu je da značajno pridonese razvoju međukršćanske suradnje... i zaštiti tradicionalnih moralnih vrijednosti."

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez u subotu je odao počast sjećanju na bivšeg papu Benedikta XVI., "velikog teologa koji se posvetio služenju drugima, pravdi i miru".

"Moja najdublja sućut Katoličkoj Crkvi povodom smrti Njegove Svetosti Benedikta XVI.", tvitao je španjolski premijer.

Irski predsjednik Michael D Higgins odao je počast pokojnom bivšem papi Benediktu, hvaleći njegov "postojan interes za mir na sjeveru Irske".

Higgins je rekao da će katolici diljem svijeta "s tugom" primiti vijest o smrti pape emeritusa.

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svoje osobno ime uputila je papi Franji izraze najdublje sućuti.

"Katolička crkva ostala je bez velikog duhovnog čovjeka i mudrog pastira koji je izuzetno bio posvećen služenju Bogu i Crkvi, zaljubljenika u pravdu, mir i jedinstvo. Neka nam kao takav bude primjer da i mi svojim životom i djelima, u ovom svijetu budemo sljedbenici Krista i služimo narodu".

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je sućut papi Franji povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI. navodeći kako je bo grandiozna osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u katoličkoj zajednici i svijetu.

"Bio je grandiozna osoba, moralni autoritet i živi svjetionik Kristov, koji je svojim poslanjem ostavio neizbrisiv trag", naveo je Čović u brzojavu sućuti. Dodao je kako je papa Benedikt neumorno zalagao za mir i razumijevanje među ljudima, te da je u potpunosti bio predan služenju Bogu i čovjeku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene