Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak na Izrael

Hutisti se oglasili o sukobu u Crvenom moru: "Mi smo nametnuli pravila borbe"

Hutisti u ophodnji na Crvenom moru
Hutisti u ophodnji na Crvenom moru Foto: Afp
Glavni pregovarač jemenskih hutista u razgovoru za Reuters rekao je da ta militantna skupina ne želi širenje sukoba te njihove akcije predstavljaju pritisak samo na Izrael.

Jemenski hutisti rekli su da ne namjeravaju proširiti svoje napade na brodove oko Crvenog mora izvan svojih deklariranih ciljeva blokade Izraela i odmazde Sjedinjenim Američkim Državama i Britaniji za zračne napade.

U intervjuu za Reuters glasnogovornik Muhamed Abdulsalam, koji je također glavni pregovarač hutista u mirovnim pregovorima o okončanju građanskom ratu u zemlji koji traje desetljeće, rekao je da hutisti ne planiraju napadati svoje stare neprijatelje Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Pročitajte i ovo Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Novi sukob Tko su hutisti, zašto napadaju brodove u Crvenom moru i kakav im je status na Bliskom istoku: Sve o pobunjeničkoj skupini koja je zaratila s SAD-om

"Ne želimo da se eskalacija proširi. To nije naš zahtjev. Mi smo nametnuli pravila borbe u kojima nije prolivena nijedna kap krvi niti veliki materijalni gubici", rekao je Abdulsalam.

"To je predstavljalo pritisak samo na Izrael, nije predstavljalo pritisak ni na jednu zemlju u svijetu", dodao je.

Hutisti, koji uz podršku Irana kontroliraju većinu naseljenih područja u Jemenu, napadaju brodove u Crvenom moru od listopada. Oni kažu da napadaju brodove povezane s Izraelom iz solidarnosti s Palestincima.

"Ono što je jemenski narod učinio na početku bilo je gađanje izraelskih brodova koji su išli u Izrael bez nanošenja ljudskih ili čak značajnih materijalnih gubitaka, samo sprječavanje brodova da prođu kao da imaju prirodno pravo", rekao je Abdulsalam.

"Sada, kada se Amerika pridružila i dodatno eskalirala situaciju, nema sumnje da će Jemen odgovoriti", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija EU nije učinila isto SAD vratio hutiste na popis terorističkih skupina: "Ovi napadi odgovaraju udžbeničkoj definiciji terorizma"

Pročitajte i ovo Napad na hutiste Napetost na vrhuncu Stručnjak otkriva kolike su šanse da se sukob iz Jemena proširi: Čeka se reakcija jedne zemlje, onda je sve moguće

SAD, Velika Britanija i drugi saveznici izveli su niz napada na hutiste kako bi zaustavili njihove napade na komercijalne brodove u jednom od najprometnijih tjesnaca na svijetu.

Hutisti su počeli napadati međunarodne teretne brodove nakon što je izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi poslije smrtonosnih napada na Izrael 7. listopada.

“Ne želimo da se sukob proširi u regiji i to ne preferiramo, i dalje radimo na tome da ne dođe do eskalacije, ali odluka je na Amerikancima, sve dok oni nastavljaju s napadima”, rekao je Abdulsalam.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene