Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sukob

Tko su hutisti, zašto napadaju brodove u Crvenom moru i kakav im je status na Bliskom istoku: Sve o pobunjeničkoj skupini koja je zaratila s SAD-om

Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP)
Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Pobunjenička skupina koju podupire Iran pokrenula je desetke napada na komercijalne brodove u Crvenom moru od početka rata između Izraela i Hamasa prije nego što se koalicija predvođena SAD-om obrušila na njih. Tko su zapravo jemenski hutisti?

Od sredine studenog hutisti, jemenska pobunjenička skupina koju podupire Iran, izveli su desetke napada na brodove koji plove Crvenim morem i Sueskim kanalom. Sjedinjene Države i nekolicina saveznika, uključujući Veliku Britaniju, uzvratili su udarac izvodeći raketne napade na hutiste u Jemenu rano u petak po lokalnom vremenu. Tko su hutisti, kakav je njihov odnos s Hamasom i zašto napadaju brodove?

Hutisti, predvođeni Abdul-Malikom al-Houthijem, skupina su šijitskih pobunjenika koju podržava Iran i koji se bore protiv jemenske vlade oko dva desetljeća i sada kontroliraju sjeverozapad zemlje i njezin glavni grad, Sanu.

Pročitajte i ovo Screenshot Iz minute u minutu VIDEO Ispaljena raketa na još jedan brod u Crvenom moru, oglasila se Bijela kuća: "Ne zanima nas rat, ali ako bude potrebe - nećemo oklijevati"

Osovina otpora SAD-u i Izraelu

Izgradili su svoju ideologiju oko protivljenja Izraelu i Sjedinjenim Državama, videći sebe kao dio osovine otpora predvođene Iranom, zajedno s Hamasom u pojasu Gaze i Hezbolahom u Libanonu. Njihovi čelnici često povlače paralele između bombi američke proizvodnje korištenih za uništavanje njihovih snaga u Jemenu i oružja poslanog Izraelu i korištenog u Gazi.

Godine 2014. vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je kako bi pokušala vratiti izvornu vladu zemlje nakon što su hutisti zauzeli glavni grad i pokrenuli građanski rat u kojem su poginule i od gladi umrle stotine tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ratne ovlasti Demokrati bijesni zbog napada SAD-a na hutisti, obrušili se na Bidena: "Neprihvatljivo kršenje Ustava"

Sukob sa Saudijskom Arabijom

Prošlog travnja razgovori između hutista i Saudijske Arabije pobudili su nadu u mirovni sporazum koji bi potencijalno priznao pravo hutista da upravljaju sjevernim Jemenom.

Nekoć skupina loše organiziranih pobunjenika, hutisti su posljednjih godina pojačali svoj arsenal, a on sada uključuje krstareće i balističke rakete te bespilotne letjelice dugog dometa. Analitičari pripisuju to širenje podršci Irana, koji opskrbljuje vojske diljem Bliskog istoka kako bi proširio vlastiti utjecaj.

Solidarnost s Palestinom i napadi u Crvenom moru

Kada je rat između Izraela i Hamasa počeo 7. listopada, hutisti su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje u Izrael ili ga napušta.

Yahya Sarea, glasnogovornik hutista, često je govorio da skupina napada brodove kako bi prosvjedovala protiv ubijanja, razaranja i opsade u Gazi i solidarizirala se s palestinskim narodom.

Vlasti Gaze kažu da je više od 23.000 ljudi, većinom civila, ubijeno u izraelskoj kampanji bombardiranja i kopnenoj ofenzivi koja je započela nakon što je Hamas izveo prekogranične napade i masakrirao, kažu izraelske vlasti, oko 1200 ljudi.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene