Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 20 godina

I FIZIČKI SLIČNE Hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo dobiti novu Željeznu lady?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više od 20 godina i vladavine Margaret Thatcher Ujedinjeno bi Kraljevstvo moglo dobiti novu Željeznu Lady. Među kandidatima za Cameronovog nasljednika, najveće izglede kladionice daju ministrici unutarnjih poslova Theresi May. Ne samo zbog fizičke sličnosti s Margaret Tacher, već i zbog stavova, mediji su joj već nadjenuli nadimak "Željezna Lady"

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May u velikom je vodstvu u utorak pred svojom najbližom konkurenticom, Andreom Leadsom, u utrci za nasljednika premijera Davida Camerona, ali je ta utrka zasjenjena povlačenjem ulagača i padom funte.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

May jer osvojila 165 glasova u prvom krugu izbora, a Leadsom je dobila 66.

"Pred nama je velik posao: ujediniti našu stranku i zemlju, ispregovarati najbolji mogući sporazum za izlazak iz EU-a i učiniti da Britanija funkcionira za sve", rekla je May (59).

"Ja sam jedina kandidatkinja koja je sposobna provesti te tri stvari kao premijerka i večeras je jasno da sam također jedina koja može dobiti potporu cijele Konzervativne stranke", istaknula je.

Bivši ministar obrane Liam Fox dobio je najamnje glasova - samo 16 i eliminiran je iz daljnje utrke za Cameronovog nasljednika, koji je podnio ostavku nakon što su Britanci na referendumu 23. lipnja izglasali izlazak iz EU-a.

Ministar pravosuđa Michael Gove osvojio je 48 glasova dok je ministar rada i mirovinskog sustava Stephen Crabb dobio 34.

Konzervativni zastupnici, njih 329, glasali su u utorak kako bi eliminirali najmanje popularnog kandidata, a sličan će se postupak, kada će biti eliminiran još jedan kandidat, ponoviti u četvrtak.

Zatim predstoji još jedno takvo glasanje kako bi na kraju ostala dva kandidata, a 150.000 članova stranke izabrat će jednog od njih za Cameronovog nasljednika u rujnu.

I dok se bira Cameronov nasljednik tržište je zabrinuto za ekonomski utjecaj Brexita. Tako je funta zabilježila novi rekordni pad u 31 godinu a tri ulagačka fonda priopćila su da obustavljaju svoj rad jer previše ljudi povlači svoj novac u isto vrijeme. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene