442321
442321
442321
442321
442321

NA ČEMU SU SADA BRITANCI? Nova ideja - dvojno državljanstvo

  • , 05.07.2016., 09:43
  • Autor:
  • komentara

Poznato je da mladi Britanci ne žele napustiti EU, a neki čelnici zemalja članica im u tome žele pomoći. U međuvremenu, torijevci biraju nasljednika Davida Camerona.

 
 
 
 
Brexit (Foto: Getty)
Brexit (Foto: Getty)

Britanski torijevci danas započinju s odabirom novog čelnika nakon što je David Cameron podnio ostavku na to mjesto kao i na mjesto premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Od pet aktualnih kandidata danas će jedan biti eliminiran. A hoće li to biti Theresa May, Liam Fox, Michael Gove, Spehen Crabb ili Andrea Leadsom, ovisi o torijevcima koji sjede u Parlamentu.

Članovi parlamenta imaju pravo glasovati sve do 18 sati po britanskom vremenu, a sat vremena kasnije već bi trebali biti poznati rezultati. Kandidat s najmanje glasova bit će eliminiran iz unutarstranačke utrke.

Najglasnije se spominju imena Therese May koja je već najavila kako tijekom pregovora s EU o izlasku iz Unije sa stola ne misli maknuti opciju deportacije državljana Europske Unije s područja Ujedinjenog Kraljevstva, te ime Andree Leadsom koja je dobila potporu Borisa Johnsona.

U međuvremenu, u javnosti se povela i rasprava treba li Britancima koji rade i žive u nekoj od ostalih zemalja Unije dati opciju dvojnog državljanstva. Naime, zbog rezultata referenduma, mnogi Britanci već su se pomirili s krajem slobodnog kretanja unutar granica EU, no oni koji najviše i putuju - mladi, su generalno bili protiv izlaska svoje zemlje iz Unije. A čini se kako bi im se europski vođe mogli smilovati.

Naime, prošlog tjedna, talijanski premijer Matteo Renzi osvrnuo se na britanske studente sa sveučilišta diljem EU rekavši kako mu je zbog rezultata referenduma najviše žao mladih ljudi te da bi zemlje članice mogle razmisliti o tome da tim mladim ljudima ponude svoje državljanstvo.

Zamjenik njemačke kancelarke, Sigmar Gabriel, također je poručio kako zemlje članice ne bi trebale spaliti sve mostove s prema mladim Britancima koji žive u Njemačkoj, Italiji ili Francuskoj te da bi trebali također razmisliti o dvojnom državljanstvu za te mlade ljude.

Međutim, labava je ovo inicijativa budući da ne postoje nikakvi prijedlozi konkretnog okvira unutar kojeg bi se takvi što moglo napraviti.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se