Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković: RH se pokazala odgovornom

Ursula von der Leyen poslala snažnu poruku za rođendan Europske unije: "Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi"

Aktualno Galerija Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 2 Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 5 Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 5 Foto: DNEVNIK.hr Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 4 Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 4 Foto: DNEVNIK.hr Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 3 Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 1 Galerija 1/5 >>
Obilježava se rođendan Europske unije. Diljem Europe slavi se zajedništvo, a povodom obljetnice osnutka obratila se predsjednica Europske komisije, ali i premijer Andrej Plenković.

Diljem Europe slavi se rođendan Europske unije. Posebno je svečano u Strasbourgu u Europskom parlamentu na konferenciji o budućnosti kretanja Unije, čiji se rođendan slavi kao podsjetnik na govor francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950., u kojem je prvi put izložena ideja o savezništvu europskih država.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za podizanje standarda Poljska će dobiti 137 milijardi eura od EU-a: "To je hrpa novca, dobro ćemo ga iskoristiti" Taylor Swift Ima iskustva Kakve veze imaju europski izbori i najpopularnija zvijezda današnjice? "Nadam da će netko iz njezina tima pratiti ovu konferenciju"

Godinu dana kasnije osnovana je Europska zajednica za ugljen i čelik, a 1993. i formalno prihvaćen naziv Europska unija. Danas ima 27 članica, a Hrvatska je najmlađa. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svojem obraćanju na francuskom, engleskom i njemačkom jeziku rekla je kako Europska unija mora slušati svoje građane i postati ono što od nje žele sve države članice.

"Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi, i moramo osigurati da svi slijedimo ono što je dogovoreno. Ali vjerujem da je ova konferencija prava prilika za ujedinjenje Europljana“, kazala je.

Dan Europe građanima je čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković. "Hrvatska se pokazala kao odgovorna, solidarna i angažirana članica, koja zna štititi svoje nacionalne interese i koristiti mehanizme Unije za vlastiti gospodarski razvoj, socijalnu uključenost te za što bolji i što kvalitetniji život svojih građana“, zaključio je.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene