Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički imunitet

Trump zatražio intervenciju Vrhovnog suda

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Donald Trump, prvi bivši predsjednik koji će se kazneno goniti, favorit je u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima 2024. gdje bi se trebao suočiti s Joem Bidenom, demokratom koji ga je porazio 2020. godine.

Bivši predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je zatražio od Vrhovnog suda SAD-a da stavi na čekanje sudsku odluku kojom se odbacuje njegova tvrdnja da je imun od kaznenog progona zbog pokušaja poništenja svog poraza na izborima 2020. jer je bio predsjednik kada je poduzeo te radnje.

Trump, koji se nastoji vratiti na predsjedničku dužnost na izborima 5. studenoga, zatražio je od Vrhovnog suda da pauzira presudu tročlanog sudskog vijeća Žalbenog suda za okrug Kolumbije kojom se odbija njegov zahtjev za imunitet, a koja je donijeta 6. veljače.

Trumpovi odvjetnici u podnesku Vrhovnom sudu upozorili su da će "vođenje višemjesečnog kaznenog procesa na vrhuncu izborne sezone radikalno poremetiti Trumpovu sposobnost da vodi kampanju" protiv predsjednika Joea Bidena uoči izbora.

Zatražili su od sudaca da zaustave sudski postupak kako bi niži sud mogao ponovno razmotriti slučaj. Suđenje koje se trebalo održati 4. ožujka na saveznom sudu u Washingtonu za četiri kaznene točke već je odgođeno, bez određivanja novog datuma.

Trump, prvi bivši predsjednik koji će se kazneno goniti, favorit je u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima 2024. gdje bi se trebao suočiti s Bidenom, demokratom koji ga je porazio 2020. godine.

Usporavanje slučaja moglo bi koristiti Trumpu. Ako pobijedi na izborima u studenom i vrati se u Bijelu kuću, mogao bi upotrijebiti svoje predsjedničke ovlasti kako bi prekinuo kazneni progon ili se potencijalno pomilovao za federalne zločine.

Trumpovi odvjetnici upozorili su kako će buduće predsjednike zateći stranački kazneni progoni, iznude, ucjene te drugo ako se nastavi ovo kazneno gonjenje.

"Bez imuniteta od kaznenog progona, predsjednička funkcija kakvu poznajemo prestat će postojati", napisali su njegovi odvjetnici.

Naveli su kako bi se svaka odluka predsjednika o politički kontroverznom pitanju suočila s prijetnjom od podizanja optužnice od strane suprotne strane nakon promjene administracije te bi sve predsjedničke odluke bile "izložene neopravdanom i pogrešnom pritisku suprotstavljenih političkih snaga".

Pročitajte i ovo Pucnjava u podzemnoj željeznici u New Yorku - 1 U New Yorku FOTO Pucnjava u podzemnoj željeznici: Ubijena jedna osoba, pet ozlijeđeno, policija traga za napadačem

Odluka nižeg suda navodi da je "rizik da će bivši predsjednici biti neopravdano uznemiravani besmislenim kaznenim progonima neznatan".

Konzervativna većina Vrhovnog suda uključuje tri suca koje je imenovao Trump.

Riječ je o jednom od četiri kaznena postupka protiv Trumpa i jednom od dva koji se odnose na izbore 2020.

"Nema posebnih uvjeta"

Okružna sutkinja Tanya Chutkan u Washingtonu u prosincu je odbacila Trumpov zahtjev za imunitetom, presudivši da bivši predsjednici "ne uživaju nikakve posebne uvjete za svoju federalnu kaznenu odgovornost".

Nakon što je Trump uložio žalbu, vijeće Žalbenog suda također ga je odbilo.

"Ne možemo prihvatiti da se bivši predsjednici stavljaju iznad zakona za sva vremena nakon toga", napisalo je vijeće u svojoj odluci.

Tijekom siječanjskih rasprava, jedan od Trumpovih odvjetnika rekao je sucima da čak i ako je predsjednik prodao pomilovanja ili vojne tajne ili naredio ubojstvo političkog suparnika, on ne može biti kazneno optužen osim ako prvo ne bude opozvan i osuđen u Kongresu.

Pročitajte i ovo Peter Szijjártó Geopolitička preslagivanja Mađarski šef diplomacije: ''Rusija nije prijetnja NATO-u, a EU više treba zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo''

Tužitelji su tvrdili da se Trump ponašao kao predsjednički kandidat, a ne predsjednik, kada je izvršio pritisak na dužnosnike da ponište izborne rezultate i potaknuo svoje pristaše da marširaju na Kapitol 6. siječnja 2021.

Trump je optužen za urotu radi prijevare Sjedinjenih Država, ometanje kongresne potvrde Bidenove izborne pobjede i urote da to učini, te za urotu protiv prava Amerikanaca da glasaju.

Trump je prošlog listopada tražio da se optužbe odbace na temelju imuniteta od kaznenog progona u vezi s radnjama koje je poduzeo predsjednik dok je bio na dužnosti.

Vrhovni sud je u prosincu je odbio zahtjev tužitelja da odluči o imunitetu čak i prije nego što je niži sud donio odluku, što je bio pokušaj tužitelja da ubrza proces rješavanja predmeta.

Suci su pak odlučili prepustiti nižem Žalbenom sudu da prvi presudi, kao što je uobičajeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene