Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe za zavjeru

Sud ukinuo imunitet Donaldu Trumpu: On igra na posljednju kartu koja ga može spasiti

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Sud u Washingtonu DC odlučio je da Donald Trump nema predsjednićki imunitet i može biti procesuiran. Bivši predsjednik SAD-a najavio je žalbu na takvu odluku.

Sud u Washingtonu DC donio je odluku da Donald Trump nema predsjednički imunitet te može biti procesuiran zbog optužbi za zavjeru s ciljem poništenja izbora 2020. godine.

Trump je u pravnom slučaju tvrdio da je imun na kaznene optužbe za djela koja je navodno počinio tijekom obnašanja dužnosti predsjednika. Međutim, jednoglasna odluka suda u Washingtonu DC odbacila je tu tvrdnju.

Pročitajte i ovo BBB u Grčkoj Zbog nereda u Grčkoj Prva pravomoćna odluka: Pripadniku BBB-a potvrđena zabrana odlaska na utakmice

Ova odluka predstavlja neuspjeh za Trumpa, koji se godinama pozivao na predsjednički imunitet dok se borio s više pravnih optužbi, prenosi BBC.

“Ne možemo prihvatiti tvrdnju bivšeg predsjednika Trumpa da predsjednik ima neograničenu ovlast za počinjenje zločina koji bi neutralizirali najosnovniju kontrolu izvršne vlasti - priznavanje i provedbu izbornih rezultata", napisalo je tročlano sudsko vijeće žalbenog suda u svom mišljenju.

"U svrhu ovog kaznenog postupka, bivši predsjednik Trump postao je građanin Trump, sa svim argumentima obrane bilo kojeg drugog optuženika“, stoji u odluci suda.

Pročitajte i ovo Općina Jelsa Vratili zgradu u posjed Napeto na Hvaru: Načelnik sa zaštitarima "zauzeo" sporni kat zgrade, mještani vikali: "Jelsa je naša!"

Presuda, na koju je Trump najavio žalbu, odbila je njegov pokušaj da izbjegne suđenje pod optužbom da je potkopavao američku demokraciju i prijenos vlasti, u trenutku kada on konsolidira svoju poziciju u borbi za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

“Donald Trump se ne slaže s odlukom suda u Washingtonu te će se žaliti na nju. Ako se predsjedniku ne dodijeli imunitet, svaki budući predsjednik koji napusti dužnost odmah će biti optužen od suprotne strane. Bez potpunog imuniteta, predsjednik Sjedinjenih Država ne bi mogao funkcionirati“, rekao je Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove predsjedničke kampanje.

Ići će na Vrhovni sud

Takva izjave ne čudi s obzirom da bi u konačnici glavni pravorijek mogao dati Vrhovni sud gdje konzervativci imaju većinu 6-3, što ide u prilog bivšem predsjedniku.

Pročitajte i ovo PR OGLAS Odvlaživači zraka - što su oni i zašto bi ga vaš dom mogao trebati

Američki posebni tužitelj Jack Smith podigao je optužnicu protiv Trumpa zbog urote s ciljem poništenja pobjede Joea Bidena na izborima 2020. godine, kao i zbog prijevare kako bi ostao na dužnosti.

Suđenje u ovom slučaju prvotno je bilo zakazano za 4. ožujak, ali je odgođeno do donošenja odluke o zahtjevu za imunitet. Ova odgoda može potrajati tjednima, pa čak i mjesecima, ako slučaj završi pred Vrhovnim sudom. Postoji mogućnost da se oduži do razdoblja nakon izbora u studenome. Ako Trump pobijedi na izborima, mogao bi se pokušati pomilovati ili naložiti ministarstvu pravosuđa da zatvori slučaj.

Prošlog mjeseca, panel od tri suca saslušao je slučaj na prizivnom sudu SAD-a za DC Circuit.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Zdravstveni problemčići" VIDEO Presica isprekidana kašljem: Doznajemo od čega boluje premijer Plenković

Argument Trumpovog odvjetnika temeljio se na ideji da predsjednik kojeg Kongres nije osudio za opoziv ne može biti podvrgnut kaznenom postupku. Trumpa je opozvao Zastupnički dom, ali Senat nikada nije potvrdio tu odluku.

Sutkinja Florence Pan sugerirala je da, s predsjedničkim imunitetom, predsjednik može prodavati državne tajne ili narediti atentat na političkog suparnika, a da se ne suoči s kaznenim progonom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene