Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznata sudbina

Zaboravljeni slučajevi: 10 povijesnih ličnosti koje su nestale bez traga

Belle Gunnes bila je serijska ubojica (Foto: Profimedia)
Belle Gunnes bila je serijska ubojica (Foto: Profimedia) Profimedia
Aktualno Galerija \ \"Maxim Gun\", strojnica zbog čijeg je patnetna možda počinjeno ubojstvo (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Slučaj Charleya Rossa promijenio je zakon o otmicama u SAD-u (Foto: Wikipedia) Slučaj Charleya Rossa promijenio je zakon o otmicama u SAD-u (Foto: Wikipedia) Foto: Wikipedia Belle Gunnes bila je serijska ubojica (Foto: Profimedia) Belle Gunnes bila je serijska ubojica (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia +0 Neke životne priče inspirirale su i slavne filmove (Foto: Getty Images) Galerija 1/4 >>
Većina ljudi koja nestane u nekom trenutku opet biva pronađena. Mrtva ili živa, ali pronađena. Rijetki su slučajevi osoba koje su nestale bez traga i nikada nisu pronađene, kao ni razlog njihova nestanka. Donosimo deset priča povijesnih ličnosti koje su doživjele upravo takvu sudbinu - nestati bez traga.

 

10. John Lansing Jr. 

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto" Mostarski Bruce Lee Misterija Nestao Bruce Lee iz Mostara: ''Sumnjam na dvojicu. Jean-Claude Van Damme ili Jackie Chan. Trećeg ne vidim''

1829. John Lansing Jr., bivši vrhovni sudac Vrhovnog suda u New Yorku izišao je iz kuće poslati pismo i nikada se nije vratio. Bio je to misteriozan nestanak koji se nije uklapao u njegovu iznimno uspješnu pravničku karijeru. Bio je član Kongresa i jedan od autora Konstitucionalne konvencije iz 1787. Unatoč tome što je navodno patio od mucanja, to nije naštetilo njegovoj karijeri. 

U noći njegova nestanka, 12. prosinca, Lansing je napustio svoj hotel na Manhattanu kako bi poslao pismo brodom. To je ujedno bio i posljednji puta kada je viđen. Ponuđen je niz teorija o tome što mu se dogodilo - ideja da je pao s doka i utopio se, da je opljačkan i ubijen, da su ga politički protivnici likvidirali. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a u New Yorku ga još uvijek čeka prazna grobnica s njegovim imenom uklesanim u nadgrobni spomenik. 

9. Solomon Northup

Solomon Northup, autor poznatog književnog djela "Dvanaest godina ropstva" nestao je 1857. Njegova knjiga koja je 2013. ekranizirana i u film koji je osvojio niz Oscara, prati njegov životni put koji je uključivao otmicu i prodaju u ropstvo. Northupova knjiga bila je uspješnica čim je objavljena te se prve dvije godine prodala u više od 30.000 primjeraka. 

Nakon što je uspio pobjeći s plantaže na kojoj je bio rob, pomagao je drugim robovima da također pobjegnu i podignu optužnice protiv robovlasnika. 

1857. je krenuo na govorničku turneju Kanadom gdje je trebao promovirati liberalne ideje i zagovarati oslobađanje robova. Krenuo je na turneju no nikada se nije vratio. Spekuliralo se da je ponovno uhvaćen i pretvoren u roba te da je uhvaćen i ubijen kako ne bi širio svoje ideje i priče. Unatoč tome što mu tijelo nikada nije pronađeno, njegov doprinos abolicionizmu je nemjerljiv. 

8. James William Boyd

Kapetan James William Boyd krenuo je na put u Meksiko gdje se trebao naći sa sinom nakon što je uhićen, pa pušten iz ruku vojnika Unije. Nakon puštanja iz zatvora, nitko ga više nije vidio te je njegov nestanak bio plodan motiv za teorije zavjere. 

Jedna od teorija bila je ta da je kapetan ubijen jer je zamijenjen za Johna Wilkesa Bootha, ubojicu Abrahama Lincolna. Navodno su si Boyd i Booth sličili, a dijelili su i iste inicijale. Ova je teorija mnogo puta povijesno istražena te potom odbačena. 

Iako se ne zna kako je i gdje sam Boyd završio, zna se da je bio zatočenik Unije do veljače 1965. kada je pušten na slobodu kako bi se vratio kući i brinuo o sedmero djece koje je ostalo i bez majke za vrijeme njegova uhićenja. Trebao se sa sinom naći u Texasu, na granici s Meksikom no nikada se nije pojavaio. 

7. Charley Ross

Charley Ross imao je samo 4 godine kada je 1874. sa svojim starijim bratom bio namamljen u kočiju dok se igrao u svom vrtu u Philadelphiji. Njegov stariji brat je također ušao u kočiju, no uspio je iz nje iskočiti na vrijeme dok se malo Charley odvezao te više nikada nije viđen. 

Otmica Charley Rossa povijesno je zanimljiva iz dva razloga. To je bila prva dobro dokumentirana otmica u kojoj je poslana poruka s otkupninom te je nakon ovog slučaja zakon kojim se sudilo otmičarima bio mijenjan. Otmica je do 1875. bila tretirana kao prekršaj, dok je nakon slučaja Charley Rossa postala kazneno djelo. 

Sveukupno, 23 pisma sa zahtjevima za otkupninom je poslana obitelji Ross, a iznos koji je tražen iznosio je 20.000 tadašnji dolara. Kako je policija bila neiskusna u ovakvim slučajevima, odmah su ponudili nagradu u istom iznosu za osobu koja vrati Charleya što je rezultiralo valom "dostavljanja" djece na prag Rossovih. 
Vjeruje se da je skupina pljačkaša koja je priznala da je sudjelovala u otmici kriva i za njegovo ubojstvo, no nikada se nisu doznali detalji ili mjesto gdje je Charley pokopan. 

2012. godine 22 pisma s otkupninom su završila na aukciji i, ironično, bila prodana za 20.000 dolara. 

6. William Cantelo

William Cantelo bio je izumitelj ranog modela strojnice. Držao je laboratorij u svom podrumu puba koji je vodio u Southamptonu u Engleskoj, a susjedi su često mogli čuti zvukove rapidne pucnjave. Jednog dana nekada 1880-uh, Cantelo je rekao svojim sinovima kako odlazi na put pokušati prodati svoj prvi model strojnice, otišao je i nikada više nije viđen. 

Inicijalno se pretpostavljalo da je doživio nesreću na putu, no nakon što je drugi izumitelj, Hiram Maxim istupio u javnost s modelom strojnice koju je nazvao "Maxim gun" a koja je iznimno podsjećala na Cantelov model, pojavile su se sumnje da je ubijen i da su mu ukradene ideje. 

Iako istina nikada nije otkrivena, povijesna je činjenica da je Maxim umro kao iznimno bogat čovjek,a  da su sinovi Cantela naslijedili samo pub s hrpetinom rupa od metaka u podrumu. 

5. Louis Le Prince

Louis Le Prince bio je pionir igranog filma zajendo s braćom Lumiere i Thomasom Edisonom. U svojoj se mladosti fascinirao pokretnim slikama te je posvetio cijeli život razvoju industrije igranog filma. Dolazio je u studio Jacques Daquerre te je stvorio prvi patent za Le Prince Single-lens Cine Camera u 1888., prije Edisona. 

Za svoja postignuća nije stigao dobiti zaslužena priznanjam jer je misteriozno nestao 1890. nakon ukracavanja na vlak u Dijonu. Pretpostavlja se da se ubio jer se nalazio na rubu bankrota ili da se ubio kako i izbjegao da ga raskrinkaju kao homoseksualca. 

Le Prince kamera snimila je prvi svjetski igrani film u 1888.

4. Čuvari svjetionika na otoku Flannan 

Sva trojica čuvara Flannan otoka u Škotskoj nestala su 26. prosinca 1890. i nikada više nisu viđeni. Protivno regulacijama, sva trojica svjetioničara napustila su svoje radno mjesto upravo u trenutku velike oluje, kada je svjetionik bio od iznimne važnosti za sve brodove koji su se mogli naći na moru na podivljalom moru. 

Dokazi sakupljeni u svjetioniku pokazuju da su svjetioničari normalno radili do 15. prosinca, a nakon toga se svjetlo svjetionika neregularno palilo iako je kasnije inspekcijom potvrđeno da je bilo apsolutno funkcionalno. 

Vjeruje se da su pokušavala učvrstiti svu imovinu svjetionika koja se nalazila vani, brodove itd. te ih je dok su to radili sa stijene odnio val te su se utopili. Druga teorija je da su dvojica svjetioničara otišli u izvidnicu, a kada se nisu vratili treći ih je išao potražiti te je i sam nastradao. 

1912. pjesnik Wilfred Wilson Gibson napisao je pjesmu "Flannan Isle" o ovom slučaju u kojoj govori o mnogo misterioznijem kraju trojice svjetioničara aludirajući na natprirodne okolnosti i događaje. 

3. Belle Gunnes

Belle Gunnes bila je američka serijska ubojica norveških korijena koja je nestala iz svog doma 1908. nakon što je ubila najmanje 40 osoba.

Njena ubojita metoda sastojala se od objavljivanja oglasa u novinama te traženju romantičnog partnera. Začuđujuć se broj muškaraca javljao Belle, nakon čega bi uslijedili mjeseci dopisivanja i nakon toga i ih nagovorila da ju dođu posjetiti, da nikome o tome ne govore i da ponesu svu ušteđevinu kako bi lakše započeli zajednički život. Naravano, kada bi se muškarci pojavili na njenom pragu - raskomadala bi ih i pokopala u vlastitom dvorištu. 

Nestala je nakon što joj je izgorila kuća, a u njoj su pronađena tri dječja trupla i jedno žensko. Dugo se smatralo da je ona ta koja je izgorjela u požaru no pojavile su se i ideje da je to zapravo bila njena kućna pomoćnica dok je Belle uspjela pobjeći. Gubi joj se svaki trag. Ono što je sigurno jest da je prije samog požara iz banke podigla veliku svotu novca, a postoje i svjedoci koji tvrde da su je vidjeli na željezničkoj stanici. 

Njen tadašnji partner bio je uhićen te je provedene istraga na tlu njene farme gdje su pronađeni ostaci raskomadanih muških tijela zakopani u zemlju posvuda oko kuće. Belle nikada nije pronađena. 

2. Bobby Dunbar

Maleni Bobby imao je samo 4 godine kada je 1912. nestao na obiteljskim praznicima u Louisiani. 

Slučaj je zadobio veliku pažnju javnosti te su se tako stotine volontera uključile u potragu po močvarama Louisiane. Otvarali su želuce krokodilima, bacali bombe u vodu nadajući se da će voda ispljunuti njegovo tijelo, pretraživali su sve vodene kanale no Bobbyu nije bilo ni traga. 

Osam mjeseci nakon nestanka je pronađen živ i zdrav u Mississipiju pod skrbništvom Williama Cantwella Waltersa koji je tvrdio da mu je to nećak. Kada je dijete vraćeno majci ona je uzviknula "Bože, hvala ti, živ je!", a Walters je optužen za otmicu. 

2004. je DNA analizom dokazano da spašeni dječak uopće nije bio pravi Bobby Dunbar te da je vjerojatno stvarnio bio nećak njegovog navodnog "otmičara". Pretpostavlja se da se pravi Bobby utopio istog dana kada je i nestao. 

1. Ambrose Small

Kanadski milijunaš i kazališni entuzijast Ambrose Small netragom je nestao 1919. iz svojeg ured u Grand Opera House Toronto. 2. prosinac 1919. dan je kada je nestao, a upravo tada je trebala biti kompletirana prodaja njegovog kazališta koje je silno želio brzo prodati. 

Smallu se toliko žurilo da završi transakciju da je pomaknuo datum primopredje novca za čak dva tjedna unaprijed. Unatoč tome što je prodajom zaradio malo više od milijun dolara, nikada nije unovčio niti novčića. U trenutku kada je njegov nestanak otkriven novac je još uvijek netaknut ležao u banci.

Njegov je nestanak prijavljen tek tri mjeseca kasnije, zbog toga što mu je žena prije toga mislila da je kod ljubavnice. Nikada nije pronađen, a oko njegovog nestanka ispredale su sepriče o tome kako ga je žena ubila i spalila u ećnici Grand Theatrea u Torontu ili da mu je policija pomogla da nestane, donosi ListVerse.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene