Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova ofenziva

Izrael izveo zračne napade: Naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha

Rafah
Rafah Foto: Afp
Izrael je upozorio Palestince SMS porukama na arapskom, pozivima i letcima cda se evakuiraju. Pozvani su da se presele u proširenu humanitarnu zonu 20 kilometara dalje.

Izraelska vojska u ponedjeljak je izvela zračne napade na Rafah, nekoliko sati nakon što je poručila Palestincima u tom južnom dijelu pojasa Gaze da se evakuiraju, usprkos upozorenjima međunarodne zajednice da ne provede plan kopnene invazije.

Širi se zabrinutost da se bliži kopnena invazija Izraela na Rafah, grad na jugu palestinske enklave u koji je iz ostalih dijelova pojasa stiglo više od milijun izbjeglica. Televizija Al-Aqsa, povezana s militantnim pokretom Hamasom, prenosi kako je Izrael gađao istočni dio Rafaha, u blizini četvrti koje je pozvao da se evakuiraju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija ih je ulovila Napili se kao zvijeri pa pucali iz kuće kraj Karlovca: Pogledajte gdje ih je policija ulovila i koliko su napuhali

Izrael je upozorio Palestince SMS porukama na arapskom, pozivima i letcima. Pozvani su da se presele u proširenu humanitarnu zonu 20 kilometara dalje. Dio palestinskih obitelji krenuo je na to područje dok na enklavu pada kiša.

"Snažno kiši i ne znamo gdje moramo ići. Bojao sam se da će ovaj dan doći, sada moram vidjeti gdje mogu odvesti svoju obitelji", rekao je Abu Raed, jedan od izbjeglica u Rafahu, agenciji Reuters putem poruka.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Represivni uvjeti Francuska nakon osuda Putinovog režima povukla neobičan potez: Njemačka ostala pri svom stajalištu

Pročitajte i ovo Ilustracija Na margini društva Biste li vi poginuli za minimalac? "Ne znam broj noževa koji su bili upereni prema meni, a doživio sam i sačekuše"

Hamas je upozorio da je naredba o evakuaciji opasna eskalacija koja će imati svoje posljedice.

Međunarodne organizacije upozorile su da bi naredba o evakuaciji izazvala još goru humanitarnu katastrofu u prenapučenoj obalnoj enklavi koja je sedam mjeseci poprište sukoba.

Pročitajte i ovo Pronađena droga Uhićenja Policija pronašla kombi pun kokaina ispred puba: Otkriveno kako je 46 milijuna eura droge došlo do malenog sela

"Tjeranje više od milijun izbjeglih Palestinaca da se evakuiraju iz Rafaha bez sigurne destinacije nije samo nezakonito, nego će i dovesti do katastrofalnih posljedica”, upozorila je britanska humanitarna organizacija ActionAid.

Izraelska vojska objavila je da je pozvala stanovnike Rafaha da se evakuiraju, ne spominjući slijedi li ofenziva. Svjedoci javljaju Reutersu da su područja koja je Izrael odredio za evakuaciju već puna, te da nema više mjesta za šatore.

Izrael mjesecima prijeti da će ući u Rafah, grad za koji tvrdi da krije tisuće boraca Hamasa i potencijalno nekoliko desetaka talaca.

Pročitajte i ovo Georgia Meloni ugrožena je sloboda Novinari talijanske TV kuće idu u štrajk: "Ne želimo da se RAI svede na vladin megafon"

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell upozorio je Izrael da ne provede svoj plan kopnene invazije, dodajući da EU i međunarodna zajednica mogu i moraju spriječiti taj scenarij.

"Izraelska naredba o evakuaciji predstavlja ono najgore: još rata i gladi", napisao je na platformi X.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako se također snažno protivi ofenzivi.

"Francuska podsjeća da prisilno preseljenje civilne populacije pod međunarodnim zakonima predstavlja ratni zločin", stoji u priopćenju.

Egipat je pak stavio svoju vojsku na sjevernom Sinaju, na granici s Izraelom i Pojasom Gaze, u stanje pune pripravnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene